Meny
Ikon utropstecken

Planerat underhåll på kommunens e-tjänster - störningar kan förekomma. Mer information

En vecka fri från våld: våga agera!

Lovisa Brinck är social hållbarhetsstrateg i kommunen och arbetar med "En vecka fri från våld".

Nu har "En vecka fri från våld" inletts, ett nationellt initiativ för att uppmärksamma att våld i nära relationer är ett omfattande samhällsproblem och sprida kunskap om hur vi tillsammans kan förebygga våld.

Veckan avslutas 25/11 med Orange Day, FN:s dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor, då kända byggnader världen över lyser upp i orange och många människor bär något orange för att manifestera mot våldet

Alla kan göra något!

Att agera mot våldet är en viktig del i arbetet mot våld och kan vara helt avgörande för personen som utsätts. Här kommer några tips på hur du kan agera vid misstanke om våld:

  • Titta inte åt andra hållet – tänk inte att ”det är inte min sak att bry mig”. Våld i nära relation är allas angelägenhet.
  • Våga ringa polisen – det räcker att du har en misstanke!
  • Lita på magkänslan
  • Våga hjälpa, våga bry dig – att du agerar kan rädda liv!
  • Tipsa socialtjänsten och/eller polisen

Det finns hjälp att få

Är du utsatt för våld, känner du någon som utsätts eller utsätter du någon i din närhet för våld? Det finns hjälp att få, både som våldsutsatt och våldsutövare.

För att komma i kontakt med socialtjänsten i Lysekils kommun: Ring kontaktcenter på 0523-61 30 00 så hjälper de dig vidare. Du kan också kontakta:

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50
Brottsofferjouren: 0200-21 20 19
BRIS 116 111
Välj att sluta: 020 555 666

Aktiviteter under veckan

Under veckan kan du delta i olika aktiviteter som höjer medvetenheten i frågan. Till exempel en informationsträff på onsdag 22/11 kl. 17.30-19 på Färgaregatan 16 i Lysekil om hur du samtalar med barn och unga om porr och samtycke. Anmäl till lovisa.brinck@lysekil.se.

Se hela programmet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.