Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Utlåning av elcykel blev en succé!

Tre av fyra tycker att cykling är roligare med elcykel. Det visar utvärderingen efter Västtrafiks projekt där man lånade ut 40 elcyklar till personer i Lysekils kommun under sommaren. Syftet var att öka det hållbara resandet och få fler att prova på pendling med cykel.

- Vi erbjöd företag i kommunen att anmäla sitt intresse för att personalen kunde använda elcyklarna när de arbetar i sommar, säger Linnea Lämås som är kommunens miljö- och klimatstrateg. Besöksnäringen har svårt att hitta boende nära sina verksamheter till sommarpersonalen, och vi tror att detta kan vara ett alternativ.

Deltagarna positiva till cykelpendling

Utvärderingen visar att cirka 80 procent av deltagarna har valt cykel för transport vid sträckor som är i genomsnitt 1-10 km. 75 procent skulle i vanliga fall ha tagit bilen om de inte haft tillgång till elcykel. Och deltagarna är väldigt positiva:

”Det gick fortare att cykla till arbetet än att ta bilen! Det var en aha-upplevelse!”

”Det har varit snabbt och smidigt med elcykel i Lysekil, man behöver inte tänka på var man ska parkera bilen.”

”Cykeln var fantastisk, lätt att föra fram, ladda och förstå sig på.”

”En fantastisk möjlighet att få pröva en ganska dyr investering. Nu vet jag vad det innebär att ha en elcykel”.

- Det är kul att deltagarna har fått upp ögonen för att det kan vara både roligare och enklare att cykla än att ta bilen på korta sträckor, säger Linnea. Vi hoppas att deltagarna i sin tur inspirerar andra att resa mer hållbart.  

Nytt samarbete för ökat hållbart resande

Den 6 september fortsätter samarbetet med Västtrafik för ett ökat hållbart resande i kommunen. Då startar ansökan till projektet Vintercyklist som går ut att uppmuntra fler att vintercykla. De som blir antagna till projektet bjuds på vinterdäck inklusive ett cykeldäcksbyte.

- I år är första gången vi testar konceptet här Lysekil och vi börjar med att ge tio cyklister möjligheten att delta, berättar Linnea. Mer info kommer på vår hemsida!