Meny
Ikon utropstecken

Planerat underhåll på kommunens e-tjänster - störningar kan förekomma. Mer information

Avtal klart för viktiga mötesplatser

Samarbetsavtalet kring en öppen fritidsverksamhet i Brastad signeras av David Mattsson, ordförande Stångenäs AIS, och kommundirektör Karolina Samuelsson.

Lysekils kommun har undertecknat samarbetsavtal med Stångenäs AIS och Vuxenskolan kring mötesplatser för unga och äldre samt personer med funktionsnedsättning.

Mötesplatserna möjliggörs genom så kallade IOP-avtal (idéburet offentligt partnerskap) som sträcker sig till och med 2024. Med stöd av dessa kan SAIS starta en öppen fritidsverksamhet i föreningens lokaler i Brastad, och den redan etablerade Träffpunkt 59 i Lysekil kan fortsätta vara en uppskattad samlingspunkt.

- Det känns väldigt bra att vi kan ge föreningarna en möjlighet att satsa och arbeta långsiktigt, säger Karolina Samuelsson, kommundirektör. Det ger vinster för hela kommunen. Vi kan inte själva driva liknande verksamhet inom våra ramar, men med gemensamma krafter är det möjligt.

Fritidsverksamhet i SAIS lokaler

Den 1 september öppnar den nya mötesplatsen för ungdomar i Brastad som kommer att drivas av SAIS. Målgruppen är mellanstadiebarn och syftet är att erbjuda en plats att vara på mellan skolan och föreningsaktiviteter där man kan spela spel, pyssla, göra läxor eller bara vara.

- Det är väldigt roligt och lite nervöst att vi nu ska sätta igång, säger Malin Augustsson som är en av drivkrafterna bakom fritidsverksamheten. Tack vare avtalet kan vi göra i ordning övervåningen i klubblokalen och satsa på det här långsiktigt.

Från vänster: Adam Håkansson, SAIS, David Mattsson, SAIS, Karolina Samuelsson, kommundirektör, Malin Augustsson, SAIS, och Jonas Ingevaldsson, föreningsutvecklare Lysekils kommun.

Uppskattad mötesplats för äldre

Den andra mötesplatsen är Träffpunkten 59:an i centrala Lysekil, som funnits ett tag i kommunen. Det är en uppskattad mötesplats för äldre och personer med funktionsnedsättning, där man kan träffas och göra olika aktiviteter tillsammans med andra.

- Det finns många som är ensamma idag, det märkte vi inte minst under pandemin, säger Malou Hellqvist som är anställd i verksamheten. Här har vi en viktig uppgift att fylla, och nu kan vi satsa på det här på helt annat sätt och nå fler av våra målgrupper.

Mia Ekegren, Vuxenskolan, tillsammans med kommundirektör Karolina Samuelsson.

Mia Ekegren, Malou Hellqvist, Annie Pettersson, Karolina Samuelsson och Jonas Ingevaldsson.