Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Elever belönades för sin strandstädning

På kommunstyrelsemötet förra veckan mottog klass 1 Gullmarskolan pris från tävlingen under Lysekils skräpplockarvecka som riktade sig mot skolor och förskolor.

Barnen fick förutom varma applåder från politikerna i kommunstyrelsen även varsin flergångspåse i återvunnet material från Håll Sverige Rent med texten "Ingen mer plast i våra hav".

- Lysekils skräpplockarvecka är ett återkommande event i maj varje år, berättar Linnea Lämås som är kommunens miljö- och klimatstrateg. Vi vill förebygga nedskräpning genom att sprida kunskap. När skolan är ute och plockar skräp är det främsta syftet inte att barnen ska städa, utan att lära sig att inte skräpa ner. Sedan blir det ju fint också!

Hjälp till du också

Den mesta plast som hamnar på marken, vägar eller i diken spolas eller blåser förr eller senare ut i våra hav. Forskare har beräknat att år 2050 kommer det att finnas mer plast i havet än fisk om vi fortsätter som vi gör nu.

Den som vill vara med och minska mängden plast i våra hav kan gå med i Håll Sveriges Rents kampanj Kusträddarna Länk till annan webbplats.. De som anmäler sig kan hämta ut en gratis flergångspåse att ha med sig ut och samla skräp i under sommarens alla kustutflykter (obs begränsat antal).

Ett annat sätt att bidra till att minska plast i havet är att engagera sig i Lysekils skräpplockarvecka. Förutom skolor var även företag ute och strandstädade i år, och kommunhusets personal ordnade en skräpplockar-afterwork. Förutom att man hjälpte till att belysa problematiken så samlades också stora mängder skräp in som gjorde att vi fick ett renare Lysekil!