Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Nationaldagen firades stort!

Vilken fin nationaldag vi fick! Stadsparken var full av folk som fikade, såg uppvisningar och lyssnade på tal och musik. På Oscars firades våra nya medborgare! Och solen strålade!

Tisdagens nationaldagsfirande i Lysekils stadspark bjöd på fantastiska inslag, både från scenen och i parken som var fylld av glada firare. Kulturskolans elever med ensembler och kör fick publiken att få både gåshud och sjunga med. Lille Bro som sjung Nationalsången och sin egen låt "Lovisa" likaså.

I parken bjöd gymnastikföreningen på supershow och barn och unga fick göra hopprep, konst av återbruksmaterial och ansiktsmålning.

Vi gratulerade även våra pristagare till Lysekils Kulturpris (Henrik Harnevie), förtjänstfull föreningsledare (Jerry Andersson, Lysekils Kraftsportklubb), bra idrottsprestation (Albert Hansson, Skaftö GK) och folkhälsopriset (Anne Karlsson och Britt-Marie Kjellgren). Bilder och mer info kommer i separat nyhet.

Festlig ceremoni för nya medborgare

På nationaldagen firades de invånare i kommunen som blivit svenska medborgare under förra året. Ett finpyntat Oscars mötte det trettiotal personer som tackat ja till kommunens inbjudan till medborgarskapsceremonin.

Kommundirektör Karolina Samuelsson hälsade välkommen och kommunalråd Jan-Olof Johansson talade om hur medborgarskapet representerar det formella medlemskapet i det svenska samhället och är en grund för demokratin. På plats fanns också Malin Westfelt och Kaveh Kabi från Ung Utveckling som berättade om sin verksamhet och erbjöd ansiktsmålning, något som uppskattades av de yngre besökarna.

Cake Cowboy och Café Kungsgatan stod för ett väldigt omtyckt fika, och musiken från musikduon Greger Johansson och Lars Thomasson var även den mycket uppskattad. Gästerna fick en svensk bordsflagga i gåva och kommer också att få ett diplom.

- Det var en väldigt fin och välkomnande ceremoni som uppskattades mycket av gästerna, och av oss som arrangerade dagen säger Lovisa Brinck som arbetar som social hållbarhetsstrateg. Det här är ju ett startskott för det svenska medborgarskapet och ett tecken på att man nu formellt inleder ett nytt kapitel i Sverige med nya rättigheter och skyldigheter.