Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Dogge Doggelito till ny ungdomsfestival i Lysekil 3 juni

Lördagen den 3 juni är det dags för premiären av Lysekils minifestival Play Out Front – en dagsfestival vid Kronbergsvallen för barn och ungdomar. Dagen kommer att bestå av två huvudattraktioner, en scen med musikuppträdande av artisten Dogge Doggelito + lokala talanger samt en fotbollsturnering.

Initiativtagare till Play Out Front är Sharbel Zaya, Shami Seleman och Muntaso Hussein – besökare på Ung Mötesplats som numera fungerar som unga ledare. Med stöd av personal på Ung Utveckling - framför allt Kaveh Kabi – har de tillsammans planerat för festivalen och de sökte dessutom medel från Ung i Bohuslän som tillät en liten budget att utgå ifrån.

- Det känns fantastiskt att genomföra festivalen som vi planerat så länge, säger Muntaso Hussein. Vi har upplevt att det finns ett behov av en sommarfestival för unga. Därför ville vi anordna en drogfri gratisfest som lockar ungdomar från olika områden runtom i Lysekils kommun.

- En del ungdomar tycker att det anordnas många roliga events i staden i sommar, men att de flesta är endast för vuxna, säger Shami Seleman. Därför ville vi skapa något för en yngre målgrupp. Temat för festen är positiva vibes och kärlek. Vi vill att alla ska känna sig välkomna till festen och gå därifrån med en bra upplevelse!

Play Out Fronts festivalområde är utanför Ung Mötesplats och på Kronbergsvallens konstgräsplan. För den som vill komma och hänga och lyssna på go’ musik kommer det att finnas olika aktiviteter och grillen kommer att vara i gång.

Dogge återvänder till sina rötter

Hiphopartisten Dogge Doggelito, som kanske är mest känd som frontfiguren i The Latin Kings, har rötter i Bohuslän. Hans mormor bodde i Hovenäset och Dogge tillbringade flera somrar på västkusten som barn. Dogge har även släppt ett album som heter "Hovenäset" som han tillägnat sin mormor.

- Det ska bli sjukt kul att komma tillbaks till västkusten och spela på premiären för POF. Jag har varit i Lysekil och tycker att det är en vacker stad med trevliga människor, säger Dogge Doggelito.

Kultur, frihet och trygghet

Play Out Front riktar sig främst till barn och ungdomar i åldrarna 13-18 år men barn och vuxna är naturligtvis också välkomna. Det finns en tanke med namnet som Sharbel, Shami och Muntaso enats om.

- Vi ville ge festivalen ett namn som var kort och lätt att komma ihåg, säger Sharbel Zaya. Namnet Play Out Front – eller POF - är tänkt att ge en känsla av frihet och trygghet och symboliserar en plats där barn och unga kan hänga och ha roligt tillsammans. Uttrycket Play Out Front betyder att leka tillsammans utomhus, därav vårt koncept, fortsätter Sharbel.

Målet med Play Out Front är att skapa en hållbar kulturell plattform för ungdomar i Lysekil som kan utvecklas och växa med tiden. På sikt är tanken att fler ungdomsrelaterade projekt och samarbeten ska kunna knyta an. Förhoppningen är att det ska bli en fest som Lysekils ungdomar ser fram emot varje år.

- Vi vill att denna fest ska föra ungdomar i Lysekils kommun närmare varandra och att den ska ge en känsla av skolavslutning där besökarna går in i sommarlovet med glädje. Ledordet är gemenskap. Vi hoppas att festen ska kunna bli ett återkommande sommarprojekt för ungdomar i kommunen och att den ska inspirera andra unga till att delta med sina idéer, säger Kaveh Kabi, fritidsledare på Ung Utveckling.

Fakta

Play Out Front - POF

- Ungdomsfest i Lysekil med premiär 3 juni 2023

- Arrangeras av och för ungdomar i Lysekils kommun

- Alkohol och drogfritt evenemang

- För alla åldrar men främst för barn och unga 13-18 år

- Arrangeras av Ung Utveckling i samarbete med Ung i Bohuslän

- Festivalområdet är i området utanför Ung Mötesplats i Gullmarsborg och på Kronbergsvallen (plastgräset)