Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Välfärdsteknik ökar glädjen på Skärgårdshemmet

Adam Lönnqvist, enhetschef på Skärgårdshemmet och Ulla Svedlund, undersköterska visar den nya Yeti-tablet med funktioner som både aktiverar och lugnar.

Yeti-tablet och Joyvest – kanske inte begrepp som man förknippar med ett äldreboende. Men på Skärgårdshemmet är dessa nya digitala hjälpmedel populära bland både boende och personal och ger mycket glädje och aktivitet.

Lysekils kommun har nyligen köpt in en Yeti-tablet, som kan liknas vid en mycket stor surfplatta. På den finns väldigt många olika aktiviteter; allt från att färglägga bilder, spela bowling, lägga pussel och ha frågesport till att kolla på Youtube eller använda google earth för att kika på områden där man kanske bott som ung. Aktiviteterna kan användas både enskilt och i grupp och kan anpassas efter brukarens behov. Det fungerar lika bra för brukare med somatiska behov som för personer med demens.

På hemmet finns också en Joyvest. Det är en väst som brukaren sätter på sig, och när man rör sig spelar västen musik. Så inte nog med att användaren får höra bra musik, den uppmuntrar även till fysisk aktivitet.'

Alla kan vara delaktiga

- Vi märker att användarna blir gladare efter att de använt de digitala hjälpmedlen, säger Ulla Svedlund som är undersköterska på Skärgårdshemmet. Det väcker något i dem! De som är lite oroliga blir ofta lugnare efter att ha gjort någon aktivitet på Yeti-tablet, som att exempelvis titta på naturbilder eller lyssna på lugn musik. Förra veckan öppnade vi Google Earth så att en brukare kunde visa oss sitt sommarställe. Det var en fin stund och man såg hur glad personen blev och hur mycket detta betydde.

- Välfärdstekniken öppnar nya dörrar och möjligheter, säger enhetschef Adam Lönnqvist. Det är en resa vi vill vara med på. Nu får alla en möjlighet till delaktighet och aktivitet, oavsett omsorgsbehov. De nya hjälpmedlen är fina exempel på när tekniken bidrar till att vi kan möta upp våra brukares behov ännu bättre och öka deras välmående.