Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Gör som kommunhuset - bli en cykelvänlig arbetsplats

Vill du göra det enklare för dina medarbetare att ta cykeln till jobbet? Gå med kostnadsfritt i plattformen Cykelvänligast!

Ungefär hälften av svenskarna har mindre än fem kilometer till jobbet, vilket innebär en resa som för många inte tar längre än 20 minuter med cykel. För att fler ska vilja cykla till och från jobbet är det viktigt att man som anställd känner att resan funkar från dörr till dörr. Plattformen Cykelvänligasts aktiviteter och stöd erbjuds därför kostnadsfritt till alla arbetsplatser i Lysekils kommun, för att hjälpa er underlätta för era medarbetare att ta cykeln till jobbet.

Vad är Cykelvänligast?

Cykelvänligast är en plattform för stöd, rådgivning och inspiration till arbetsplatser som vill göra det lätt för sina medarbetare att cykla till, från och i jobbet. Under 2022 deltog över 200 arbetsplatser landet runt i Cykelvänligast. Bakom satsningen står Cykelfrämjandet och Svenska cykelstäder i samarbete med 27 kommuner och tre regioner, däribland Lysekils kommun. Alla arbetsplatser i Lysekils kommun är välkomna att anmäla sig och deltagandet är kostnadsfritt!

Kommunhuset först ut i Lysekil

I Lysekils kommun har kommunhuset varit först ut att testa satsningen och är nu en diplomerad två-stjärning cykelvänlig arbetsplats.

- Vi hoppas att fler arbetsplatser vill gå med i satsningen för att höja statusen på cykling i kommunen samtidigt som cykelvägnätet byggs ut enligt den nya cykel planen, berättar miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås. I kommunhuset ser vi fram emot cykelutmaningen i maj och hoppas att vi utmanas av flera arbetsplatser i kommunen.

Därför ska ni bli en cykelvänlig arbetsplats

Fördelarna med att bli en cykelvänlig arbetsplats är många. Det innebär friskare medarbetare, lägre stressnivåer, stärkt miljöprofil och stark konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Många arbetsplatser vill göra det enklare för sina medarbetare att cykla till och från jobbet, men vet kanske inte hur de ska gå tillväga. Genom att gå med i Cykelvänligast får arbetsplatser tillgång till ett nätverk där de kan inspireras av varandra och få stöd i hur man kan göra.

Siktar ni mot att bli cykelvänligast i Sverige? Då har ni dessutom chans att vinna utmärkelser såsom ”Cykelvänligast i Sverige” och ”Årets cykelidé”.

Så går det till

Arbetsplatser som vill delta i Cykelvänligast utser en kontaktperson som registrerar arbetsplatsen på cykelvänligast.se och sedan fyller i en checklista som ger svar på hur cykelvänlig arbetsplatsen är idag. Beroende på hur många kriterier arbetsplatsen uppfyller får de en till fem stjärnor. Ju fler stjärnor, desto cykelvänligare arbetsplats! Sedan är det dags att börja plocka fler kriterier och bli ännu cykelvänligare. Kriterier kan till exempel vara att det finns en cykelparkering eller att det finns dusch och omklädningsrum på arbetsplatsen. För att hjälpa er på vägen anordnar Cykelvänligast aktiviteter som ni bjuds in att delta i utan kostnad, såsom inspirationswebbinarier, resvaneundersökningar och cykelutmaningar.

Vill ni vara med?

Anmäl din arbetsplats på cykelvänligast.se eller vidarebefordra detta mejl till någon du tror passar bra som kontaktperson. Vill du veta mer om plattformen kan du läsa den bifogade broschyren eller gå in på cykelvänligast.se. Du kan också kontakta Lysekils kommuns miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås: linnea.lamas@lysekil.se

Läs mer på Cykelvänligast hemsida Länk till annan webbplats.