Meny
Ikon utropstecken

En planerad uppgradering av kommunens IT-miljö pågår vilket medför driftstörningar på telefoni och vissa e-tjänster. Läs mer.

Över 1000 förlorade fiskeredskap har dragits upp i spökfiskeprojektet

1006 hummertinor, 216 havskräftburar och 4,8 kilometer garn. Det är resultatet för Lysekils kommun av spökfiskeprojektet, där yrkesfiskare draggat upp förlorade fiskeredskap från havsbotten utanför Tanums, Sotenäs, Lysekils, Orust och Tjörns kommuner sedan 2017.

Projektledare Per Olof Samuelsson till vänster och Henrik Wennerberg som varit med från start med båten LL25 MiTina.

Lysekil är en av de kommuner som deltagit i projektet som finansierats av Jordbruksverket, Länsstyrelsen och Hav- och vattenmyndigheten. Draggningarna görs så försiktigt som möjligt för att inte skada känsliga bottnar och havsliv i onödan. Redskap som är märkta lämnas tillbaka till sina ägare, de trasiga transporteras till den marina återvinningscentralen i Sotenäs.
- Resultatet är betydligt bättre än vi trodde, säger Per-Olof Samuelsson. Det har ju gått bättre och bättre i takt med att alla blivit duktigare på att dragga.

Räddar liv

Ett av bekymren med förlorade fiskeredskap är att de ligger kvar på havsbotten under lång tid och fortsätter att fånga både skaldjur och fiskar, till noll nytta. Per-Olof berättar att man hittar både levande och döda humrar i tinorna, liksom torskar och sandflundror – därav namnet spökfiske. Under projektet har man till exempel släppt ut 41 humrar.

Per-Olof Samuelsson hoppas på en fortsättning av projektet.
- Vi har sökt nytt Fiskefondsprojekt av Jordbruksverket som vi hoppas få godkänt inom kort", säger han.

Sammanlagt har 5 281 hummertinor, 1 176 kräftburar, åtta hela trålar och 23 kilometer garn samt nät totalt har tagits upp från havet i spökfiskeprojekten.

Se film om spökfiske och plast i havet Länk till annan webbplats.