Meny
Ikon utropstecken

Planerat underhåll på kommunens e-tjänster - störningar kan förekomma. Mer information

Det händer mycket på biblioteket i Lysekil just nu

Redan i somras påbörjades omstruktureringen av stadsbiblioteket som nu börjar nå sitt slut.

Just nu pågår en omstrukturering av Lysekils stadsbibliotek, biblioteket ska bli en plats för alla när en större barnavdelning, en ungdomshörna och studieplatser tas fram, biblioteket har även lagt ett särskilt fokus på tillgänglighet, både fysiskt och digitalt.

Omstruktureringen startade redan i somras när Lysekilsborna fick möjlighet att tycka till om hur de ville att biblioteket skulle se ut i framtiden. Med hjälp av synpunkter och kommentarer från det tillfället, användarstudier, undersökningar och omvärldsbevakningar startade arbetet. Besluten är inte tagna på måfå, allt från höjden på hyllorna till vilka mötesplatser som ska tas fram finns väl grundade i förarbetet.

Biblioteket har valt att inte stänga för ombyggnationen, i stället har arbetet pågått samtidigt som låntagarna som vanligt har kunnat besöka biblioteket. Detta har gjort att besökare även har kunnat ställa frågor och lämna synpunkter under arbetets gång.

En plats för alla

Det ska vara tillgängligt – det har varit ledorden i den här ombyggnationen – så att biblioteket blir en plats för alla. Biblioteket kommer att lyfta fram material och tillgängliggöra ytor, en ny, större barnavdelning kommer att skapas, en ungdomshörna, studierum och det kommer även finnas en fast plats för olika evenemang och utställningar.

- Biblioteket är ett rum för möten, säger Christina Hurtig, bibliotekssamordnare och projektledare för ombyggnationen. Därför vill vi skapa mötesplatser och fler arenor för aktiviteter.

Invigning av barnavdelningen 4 mars

I början av mars öppnar den nya barnavdelningen på biblioteket, detta kommer att firas med en invigning den 4 mars.

Biblioteken i Fyrstad

För ett par veckor gick Lysekils bibliotek ut med nyheten om att de till våren blir en del av Biblioteken i Fyrstad, ett samarbete som innebär att biblioteken i Lysekil, Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan går ihop och delar på bibliotekssystem, utbud och webbsida. Detta innebär ingen stor förändring för dig som låntagare, förutom att du nu kommer att ha möjlighet att ta del av ett större utbud samt att du kommer att kunna besöka och låna på alla bibliotek i nämnda orter med samma bibliotekskort.

För Lysekils del sker övergången till de nya systemen i april.

Klicka här för att läsa nyheten om Biblioteken i Fyrstad