Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Nyårsfirande med fyrverkerier?

Tänker du fira nyår med fyrverkerier vid tolvslaget, tänk då på detta:

Fyrverkerier ska alltid hanteras med försiktighet, det är en explosiv vara som kan ge väldigt allvarliga skador om de hanteras vårdslöst. Skador från fyrverkerier är ofta svåra och tar lång tid att läka; även efter skadan läkt får många drabbade bestående men, främst i ansiktet, ögonen, och händerna. Fyrverkerier kan inte bara orsaka personskador utan också bränder, de ska därför avfyras med hänsyn till detta.

Ungefär hälften av de skador som uppstår varje år drabbar personer som inte varit involverade i avfyrandet, det är alltså viktigt att inte bara den som avfyrar är uppmärksam på säkerheten. Åskådare bör ingripa om något ser konstigt ut eller känns osäkert eftersom det påverkar både deras egen och andras säkerhet. Det är också viktigt att den som avfyrar är medveten om att de inte bara kan skada sig själva utan också grannar, vänner, och familj.

Här krävs tillstånd från polisen för att använda fyrverkerier vid nyår

Inom Räddningstjänsten Mitt Bohusläns geografiska område finns ett antal platser där det enligt lokala ordningsföreskrifter är förbjudet att avfyra fyrverkerier eller där detta kräver tillstånd från polismyndigheten. I Lysekils kommun krävs, även vid nyår, tillstånd för att avfyra fyrverkerier på Kungstorget, Rosvikstorg, och i Stadsparken, detta söks hos Polismyndigheten.

Räddningstjänsten avråder även att fyrverkerier avfyras på platser där konsekvensen för en brand blir mycket stor, exempelvis tät trähusbebyggelse, nära drivmedelsstationer, nära byggnader med fler än 6 plan, känslig bebyggelse såsom sjukhus, eller samlingslokaler med högt personantal. Fyrverkerier ska inte heller avfyras där det finns en ökad skaderisk exempelvis i eller nära stora folksamlingar eller samlingslokaler.

Visa hänsyn

Tänk på att visa hänsyn eftersom både djur och människor kan bli skrämda av ljudet som fyrverkerier avger, det är därför bra att varna grannar som har djur eller små barn eller att avfyra på en annan plats där färre påverkas.

Läs mer om vad som gäller vid hantering av fyrverkerier (Räddningstjänsten Mitt Bohuslän) Länk till annan webbplats.