Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Tyck till om förslaget till ny översiktsplan

Politikerna i Lysekils kommun har bestämt att översiktsplanen från 2006 ska bytas ut. Arbetet började redan 2017, och efter flera bearbetningar finns nu ett underlag till ny plan som alla kan tycka till om.

Alla Sveriges kommuner har en översiktsplan. Där beskrivs i text och med kartor hur man vill utveckla den fysiska miljön på lång sikt. Man kan säga att den är som kommunens framtidsvision – men omsatt till fysisk planering.

Översiktsplanen visar till exempel hur mark- och vattenområden ska användas, var det kan byggas nytt och hur allt som redan är byggt ska användas, utvecklas eller bevaras. Tanken är att samordna förändringar så att de tillsammans ska bli så bra som möjligt för kommunen och invånarna.

2017 började vi samla in synpunkter från kommunens invånare om hur de ser på sitt samhälle och framtiden här. Vi tog sedan fram ett förslag till ny översiktsplan som alla fick tycka till om. Med hjälp av de synpunkterna har vi uppdaterat förslaget – och nu är det dags att tycka till igen! Målet är att planen kan godkännas innan sommaren 2023.

Du hittar underlaget på vår hemsida

Allt material finns såklart på vår hemsida där planen redovisas i nio delar med text och kartor i en digital handling, en utskrivbar handling och en sammanfattning. Förslaget kallas för granskningshandling.

Se granskningshandlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under perioden 1 januari – 28 februari 2023 kan du lämna synpunkter på förslaget till ny översiktsplan genom att använda dig av det digitala formuläret som finns i den digitala samrådshandlingen eller så skickar du dina synpunkter med e-post till registrator@lysekil.se. Det är viktigt att du anger “översiktsplan” i ämnesraden. Du kan även skicka ett brev till oss med dina synpunkter. Märk kuvertet tydligt med “översiktsplan” och skicka det till Lysekils kommun, 453 80 Lysekil.

Utställningar och möten -
lär dig mer om översiktsplanen

Under granskningsperioden kommer planen att presenteras på olika sätt, bland annat genom informations- och dialogmöten dit alla är välkomna:

  • 17 januari kl 18-20 Bro Coworking, Mellberg 110
  • 19 januari kl 18-20 Skaftö Folketshus, Grundsund
  • 24 januari kl 18-20 Brastad Folketshus, Brastad
  • 25 januari kl 18-20 Lysekil, kommunhuset, fullmäktigesalen

Fysiska utställningar kommer att finnas på följande platser i kommunen från och med vecka 1 2023:

  • Tempo, Brodalen
  • Brastad Folketshus, Brastad
  • Skaftö Folketshus, Grundsund
  • Kontaktcenter, kommunhuset, Lysekil
  • Rorkulten, Lysekil