Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Nu startar ”En vecka fri från våld”

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med och vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet. Mäns våld är ett av våra största samhällsproblem - men våldet går att förebygga.

Den här veckan pågår ”En vecka fri från våld” som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld, höjer kunskapen om våld och inspirerar till lokal och regional samverkan för att på så sätt driva utvecklingen framåt. Bakom initiativet står föreningarna Unizon och MÄN och stödjs av jämställdhetsmyndigheten, Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt länsstyrelserna.

- Alla har rätt att leva ett liv fritt från våld, säger Lovisa Brinck som arbetar som social hållbarhetsstrateg i Lysekils kommun. Våld mot kvinnor och tjejer är ett samhällsproblem och är en av Sveriges största utmaningar. Tjejer och kvinnor utsätts oavsett deras religiösa eller etniska tillhörighet, sociala status, plats eller ålder – och våldet måste upphöra.

I år uppmärksammar vi Orange Day!
I år tar Lysekils kommun klivet och deltar i ”En vecka fri från våld”. Förutom olika aktiviteter för att höja kunskapen i ämnet och visa vilket stöd du kan få om du är eller blir utsatt, uppmärksammas fredagen den 25 november speciellt. Då infaller FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor och flickor. Dagen är känd som Orange Day då kända byggnader världen över lyser upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet. I Lysekil kommer Parksnäckan i stadsparken att lysas upp med orange.

- Det finns ett stort engagemang i samhället kring frågan, säger Lovisa. I våras fick kommunen ett medborgarförslag om att uppmärksamma Orange Day, och det ställde sig både kommunstyrelseförvaltningen och kommunfullmäktige bakom. Nu hoppas vi att du vill vara med och uppmärksamma Orange Day med oss!

Läs mer om hot och våld i nära relationer - Lysekils kommun Länk till annan webbplats.