Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Hållbarhetsfestival i Lysekil med stor bredd i programmet

Mellan den 17 och 23 oktober är det Hållbarhetsfestival i Västra Götaland, en vecka i hållbarhetens tecken som vill inspirera, uppmuntra till dialog och nya möten! Lysekils kommun står som värd för invigningen på Havets hus och bjuder på många olika arrangemang under veckan.

- Hållbarhetsfestivalen är ett sätt för kommunen att bjuda in medborgare att ta del av olika hållbarhetsfrågor, säger Linnea Lämås som är miljö- och klimatstrateg i Lysekils kommun. Vi vill skapa ett årligt återkommande forum där även föreningar och företag får möjlighet att visa upp hur man på olika sätt jobbar med eller bidrar till hållbarhet. På så sätt vill vi skapa en mer aktiv dialog kring de här frågorna i hela kommunen.

Stor bredd i veckans program
Under festivalen lyfts hållbarhet ur både socialt, ekonomiskt och ekologiskt perspektiv.

  • På tisdagen är temat hållbart samhälle, med öppet hus i kommunhuset där du kan ställa frågor som rör bygglov och solceller, hur kommunen jobbar med matsvinn eller vad översiktsplanen innebär för dig. Det blir också guidad vandring i stadsparken.
  • Onsdagens tema är hållbar hälsa genom livet. På Oscars kan du lyssna till föredrag, vara med på workshops, få tips och ställa frågor om din hälsa. Det är en aktiv dag där du kan välja att röra på dig genom att vara med på sittgymnastik eller ta dig ett kallbad med efterföljande värmande bastu.
  • Under torsdagen blir det strandstädning och du har möjlighet att åka ut med båt tillsammans med kommunens naturvårdslag.
  • På fredagen blir det öppet hus på Bro Coworking. På Oscars kan du köpa hamburgare gjorda av sjöpung från en foodtruck och delta på workshops med Havets hus. Kostavdelningen visar sitt planerade projekt med aquaponisk odling av fisk.
  • Lördagen avslutar veckan med en hållbarhetsmässa på Kungstorget i Lysekil.

- Från kommunens och bolagens sida har vi valt att lyfta några områden som vi vill informera om, berättar Linnea Lämås. Vi vill också ge medborgarna en chans att träffa några olika tjänstemän och ställa frågor.

Följ invigningen genom live-streaming
Lysekils kommun är värd för invigningen av Hållbarhetsfestivalen, som hålls på Havets Hus måndagen 17/10 för inbjudna gäster. Alla som vill kan följa invigningen med start kl. 17.30 genom live-streaming från Co-Bro i Brodalen, Skaftö Folkets Hus i Grundsund och på Hållbarhetsfestivalens facebooksida.

- Vi är väldigt glada för att vi blev tillfrågade om att vara arrangörer av invigningen, säger Anne Gunnäs som arbetar med marin och maritim utveckling i kommunen. Årets tema är vattenbruk, vilket ligger helt i linje med den utveckling inom det maritima området som Lysekils kommun arbetar med, bland annat vad gäller utbildningar, samarbeten och näringsliv.

Förutom musik bjuder invigningen bland annat på tre korta föredrag och paneldebatt på temat "Framtidens mat är blå" av det lokala företaget Volta Greentech, Lisa-Emilia Svensson, fd Sveriges Havsambassadör och Ellen Schagerström, forskare Göteborgs Universitet, Kristineberg. Det blir också en föreläsning av årets pristagare av WinWin Gothenburg Sustainability Award.

Se veckans program på Visit Lysekil Länk till annan webbplats.

Läs mer om hållbarhetsfestivalen Länk till annan webbplats.

Länk till invigningen 17/10 Länk till annan webbplats.