En planerad uppgradering av kommunens IT-miljö pågår vilket medför driftstörningar på telefoni och vissa e-tjänster. Läs mer.
Hur ökar man unga människors nyfikenhet och förståelse av naturen och tekniken runt om oss? Det är en fråga som Jens Bjelvenmark på Gullmarsgymnasiet och hans tidigare kollega Pernilla Wegén arbetat med de senaste åren.
Jens och Pernilla är nu nominerade till lärarpriset Guldäpplet, en årlig utmärkelse för lärare som utvecklar skolan och undervisningen med stöd av digitala verktyg, medier och arbetsformer.
- Naturvetenskap och teknik är både spännande och kul! Vi vill inspirera elever att ta reda på hur digital teknik fungerar och kan utnyttjas för att förstå omvärlden, berättar Jens. Till exempel har vi startat Science Club där elever efter skoltid får göra experiment och arbeta med projekt.
Ett av projekten har varit att bygga marina mätinstrument som sålts till SMHI. De kartlägger vattenmassornas rörelser och förhållanden i havet. Eleverna gjort allt från programmering till lödning och mekanik. De har också byggt undervattensfarkoster och instrument för att mäta grumlighet i vätska.
Förstå principerna bakom utrustning - inte bara se en siffra
Jens och Pernilla har även utvecklat ett koncept som de kallat LabTools, där eleverna med hjälp av teknik och programmering fått vara med och utveckla vetenskapliga instrument.
- Vi vill visa att utrustning inte alltid behöver vara dyr eller komplicerad, och få dem att förstå principerna bakom instrumenten – inte bara se en siffra i displayen, berättar Jens. Eleverna som går sista året på det naturvetenskapliga programmet kan göra detta inom ramen för en naturvetenskaplig specialiseringskurs. Här kan vi också knyta ihop ämnen som biologi, fysik, teknik och programmering.
Bland de nominerade utser juryn, bestående av tidigare pristagare och partners, tre finalister som presenteras den 7 oktober. Prisutdelningen kommer att ske i samband med Guldäpplets Dag, i Stockholm den 20 oktober.