Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Vinnare av årets träd 2022

Under världsmiljödagen förra helgen utsågs Året träd 2022.

Trädet nominerades av Ellika Custhag som vinner två biljetter till Havets Hus.

- Vi utsåg linden som vinnare för att den bidrar med flera ekosytemtjänster. Ekosystemtjänster är produkter och tjänster som ekosystemen ger oss människor. Begreppet används för att förklara hur överlevnad och välmående är beroende av de tjänster som ekosystemen ger. säger miljö- och klimatstrateg Linnea Lämås.

Linden hade stor konkurrens med flera andra träd. 11 olika arter av träd nominerades. - Just den här linden bidrar till biologisk mångfald, kolbindning, pollinering och honungsproduktion. Den ger också skugga och vindskydd samtidigt som den är en omtyckt lekplats. En lind kan bli upp till 1000 år gammal och man kan vara hem åt runt 500 olika skalbaggar." tillägger kommun ekolog Renata Cihlarova.

Syftet med tävlingen var att uppmärksamma biologiskmångfald och ekosystemtjänster. Trädet korades under världsmiljödagen då det även hölls föreläsningar om trädgård och de ekosystemtjänster som just träd bidrar med.

Årets vinnare

Med denna fantastiska nominering blev linden årets träd i Lysekil 2022:

Vår lind skänker mat åt tusentals bin så här års, surret när du står under kronan är nästan öronbedövande. Kring midsommar är det dags för skörd av lindblomshonung i vår bigård på andra sidan gärdsgården. Vi brukar njuta våra sommarfrukostar vid kvarnhjulet och gungorna och linbanan är flitigt använda av våra och andras barn. Trädet ger också lä för västanvinden så att innergården blir en skyddad oas för de många blommorna i vår trädgård. Linden är en stor tillgång för oss på Annelund.