Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Anastasya och Yen går nu sin tredje vecka på Gullmarsgymnasiet

Till vänster syns Anastasya i bild och till höger Yen.

16-åriga Anastasya och Yen från Ukraina tycker att det har varit lite svårt men spännande att börja skolan i ett nytt land med ett nytt språk. Vi har träffat dem för att fråga om hur deras första tre veckor har gått.

Gullmarsgymnasiet i Lysekil

I början av veckan träffade vi Yen och Anastasya. De är två av de sex nyanlända elever från Ukraina som börjat på Gullmarsgymnasiet. Nu har de gått på skolan i tre veckor och än så länge har de hunnit börja läsa kurser i svenska och engelska, men planen är att de ska börja med fler ämnen inom kort och redan på fredag ska de börja med matte.

- Matten kommer de läsa tillsammans med andra elever på skolan, berättar rektor Martin Odell. Vi försöker hitta fler ämnen som de kan läsa tillsammans med andra klasser, så att de kan få lite svenska kontakter. Den ukrainska skolan liknar ju vår skola här i Sverige vilket gör att det är lättare för dem att hoppa in i andra klasser, säger han.

Svårt men spännande

- Det har varit lite svårt att börja en ny skola, säger Yen.
- Men spännande, fyller Anastasya i.
- Ja, nya människor, ny plats och ett nytt språk. Men det svenska språket är lite svårt, fortsätter Yen.

Trots att de bara varit i skolan i tre veckor har de ändå lärt sig en del svenska, vilket är en del av språkintroduktionen som nyanlända elever får ta del av.
- De fick börja med svenska på grundnivå där vi lär dem så mycket vi kan, så fort som möjligt, berättar Martin Odell.

Förra veckan hade eleverna sitt första svenska påsklov. Anastasya spenderade delar av lovet på Ung mötesplats tillsammans med några av sina klasskompisar, där spelade de airhockey, pingis och biljard.

Anastasya och Yen kände inte varandra innan de började på Gullmarsgymnasiet för tre veckor sedan.

Framtidsplaner

När vi frågar vad de vill bli när de blir stora har båda redan gjort planer, men Yen har lite svårt att bestämma sig, hon vill gärna öppna ett café, eller satsa på att bli modell.

- Jag har två alternativ men jag kan inte bestämma mig, säger Yen. Hon är även intresserad av videoredigering och skulle vilja lära sig att redigera sina egna videos.
- Jag har en Youtube-kanal men jag är inte så duktig på att redigera ännu, berättar hon.

Anastasya vill bli psykolog när hon blir stor, precis som sin mamma.

- Min mamma är psykolog och jag tycker att det verkar vara intressant, berättar hon. Jag hjälper ofta mina vänner och ger dom råd. Jag har velat bli psykolog ända sedan jag var liten, säger hon.