Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Lysekil ställer upp! Mottagandet i helgen av flyktingar från Ukraina

Under helgen har Lysekils kommun tagit emot två bussar med flyktingar som söker skydd undan kriget som pågår i Ukraina.

Meddelandet kom från Migrationsverket på fredag eftermiddag om att det fanns ett akut behov av boende för flyktingar från Ukraina. Lysekils kommun, i samarbete med det kommunla bolaget LysekilsBostäder, agerade snabbt genom att kalla ihop en arbetsgrupp. Den bestod av representanter från kommunledning, socialtjänst och det kommunala bolaget LysekilsBostäder.

LysekilsBostäder har på väldigt kort tid kunnat ställa iordning ett antal lägenheter på Badhusberget som stod tomma och tack vare alla generösa invånare lyckades vi tillsammans göra lägenheterna klara och fylla dem med sovplatser och husgeråd i tid innan den första bussen rullade in i Lysekil.

Första bussen anlände i lördags

I lördags kom första bussen med flyktingar och i går söndag kom ytterligare en buss. I dag väntas den tredje bussen komma och då har Lysekils kommun tagit emot cirka 100 personer av de 200 vi utlovat att vi kan ta emot i detta akuta skede.

Vad händer nu?

I dag börjar LysekilsBostäder att ställa iordning Lysekilshemmet som tillfälligt boende för de flyktingar som antas komma.

Lysekils kommun har dialog med både Migrationsverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland kring de fortsatta behoven.

Vill du bidra?

Efter uppropet i sociala medier om behovet av sängar, leksaker och inventarier fick vi ett enormt gensvar och våra insamlingslokaler fylldes till bredden. I dagsläget har vi tagit emot så många generösa bidrag att nu vi måste ta hand om det vi fått in. Vi kommer återkomma på Facebook och Instagram med vilka behov som uppkommer framöver.

Vill du ställa upp som volontär ber vi dig skicka in dina uppgifter så återkommer vi när vi ser hur en sådan organisation kan se ut. Just nu är vi i ett skede där vi sätter en organisation för flyktingmottagandet och fokuserar på att ta emot de personer som kommer till vår kommun.