Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Viktigt meddelande till allmänheten, VMA

Utomhusvarning och signalen Viktigt meddelande, VMA, är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Via ljudanläggningar runt om i landet kan en kommun sända ut signalen Viktigt meddelande. Detta görs för att snabbt utrymma områden utomhus vid en allvarlig händelse, till exempel gasutsläpp. Systemet kan även avge signalerna flyglarm och beredskapslarm, för att varna befolkningen för omedelbar krigsfara eller luftangrepp.

Under ett pågående VMA kan du hitta aktuell information på Krisinformation.se Länk till annan webbplats..

Jag hör inte ljudsändarna - "Hesa Fredrik"

Om du inte hör ljudsändarna under kvartalsprovet, kan det vara så att du befinner sig för långt bort från närmaste ljudsändare, eller att det inte finns några i närheten där du befinner dig. En ljudsändare hörs cirka 400 meter från dess placering. Om du befinner dig inomhus är det inte säkert att signalen hörs.

Systemet för utomhusvarning är som det låter - en signal för att varna allmänheten utomhus. Det är alltså inte tänkt att signalen ska höras inomhus, även om den i många fall gör det. Med dagens byggteknik och goda ljudisolering är det inte möjligt att få ett system som även kan höras inomhus, då ljudtrycket utomhus skulle bli skadligt för allmänhet som befinner i närheten av en ljudsändare.

Av Sveriges befolkning bor cirka 50 procent inom hörbart avstånd från en ljudsändare så att de kan höra signalen om de befinner sig utomhus. Det finns cirka 4200 varningsanläggningar fördelade på 234 av landets 290 kommuner.

De kommuner som har utomhusvarning är de som var krigsmål under andra världskriget samt nya kommuner som har blivit det eller har farlig verksamhet och därmed behöver kunna varna allmänheten utanför anläggningens ansvarsområde.

I Lysekils kommun finns VMA i Lysekils tätort.

Du kan ta del av vilka platser som det finns tyfoner uppsatta i Lysekils kommun via MSB. Länk till annan webbplats.

Du kan få VMA i flera olika kanaler:

  • via radio och tv
  • från Krisinformation.se via webb, app och i sociala medier
  • som notis i Sveriges Radios app SR Play.

I vissa fall kan du bli varnad genom:

  • talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området
  • sms till din mobil om den används i det drabbade området.

Om du nås av ett VMA ska du följa de uppmaningar som ges. Följ också händelsen i Sveriges Radio P4 eller på Krisinformation.se. Ring 113 13 (SOS Alarms informationsnummer) om du har frågor eller vill veta mer.

Bra appar att ha i mobilen Länk till annan webbplats.

Test av signalen för VMA

Fyra gånger per år testas utomhusvarningssystemet för viktigt meddelande. Testet görs för att kontrollera att tutorna fungerar och för att de personer som hanterar systemet ska få öva.

Testerna sker den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Då hörs signalen för viktigt meddelande och Sveriges Radio läser upp information om provet. Testet avslutas klockan 15.05 med signalen för faran över. Om nationaldagen den 6 juni infaller på en måndag så testas utomhusvarningssystemet den 13 juni istället.

Varför kallas tyfonen ibland för Hesa Fredrik?

Första gången signalen testades 1931 lär en krönikör på Dagens Nyheters Oscar Fredrik Rydqvist ha påpekat att signalen var lika hes som han själv var vid testtillfället.