Meny
Ikon utropstecken

Det är för närvarande störningar på vissa av kommunens e-tjänster. Felsökning pågår.

Det försämrade säkerhetsläget i vår omvärld

Rysslands väpnade angrepp på Ukraina skapar oro hos både vuxna och barn. Försvarsmakten bedömer inte att det försämrade omvärldsläget kommer att leda till krig i Sverige nu.

Behöver jag vara orolig för krig i Sverige?

Försvarsmakten bedömer inte att det försämrade omvärldsläget kommer att leda till krig i Sverige nu. Den förstärkning av militär närvaro på Gotland som Försvarsmakten inledde i januari ska ses som en anpassning till säkerhetsläget och konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Hantera din egen och andras oro

Det är normalt att bli orolig när vi dagligen möts av rubriker om det spända läget i vår omvärld. Barn och unga är särskilt utsatta. På appen Tiktok och i andra sociala medier har det till exempel spridits rykten om att Sverige snart kommer att vara i krig.

Det är viktigt att vi inte lämnas ensamma med vår oro. Det gäller både vuxna och barn. Läs mer om vad du kan göra när du känner oro och vilken hjälp du kan få från samhället på sidan "Stöd vid oro" Länk till annan webbplats..

Läs mer om hur du som vuxen kan prata med barn som är oroliga för omvärldsläget på Försvarsmaktens webbplats Länk till annan webbplats..

Var källkritisk och sprid inte vidare rykten

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten.