Meny
Ikon utropstecken

SMHI utfärdar orange varning under måndagen den 12 februari. Mer information

Skyddsrum

Ett skyddsrum är en del av en byggnad med förstärkta väggar och dörrar som kan stå emot tryckvågor från bomber, brand och bråte från rasande hus. Det har speciell ventilation och luftsluss så att man ska kunna minimera verkan från giftiga gaser.

I Lysekils kommun är skyddsrummen spridda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus, skolor och industrifastigheter.

Alla skyddsrum och byggnader med skyddsrum ska vara märkta med en skylt som har en orange fyrkant med blå triangel och texten SKYDDSRUM. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast.

Ditt närmaste skyddsrum

I Lysekils kommun finns skyddsrum i Lysekils tätort. Här finns ett drygt 60-tal skyddsrum med plats för sammanlagt knappt 7 900 personer. Bergrummet under Flaggatan är dock inte något skyddsrum utan är i privat ägo.

På kartan nedan kan du hitta alla skyddsrumen, Zooma in på Lysekils kommun och sedan på kvartersnivå. Varje skyddsrum finns markerat på kartan och klickar du på markeringen så får du uppgifter om skyddsrummet. Du kan också söka i textfältet på gator eller områden.

Skyddrumskarta MSB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För dig som bor utanför tätorten

MSB har gjort den bedömningen att de som bor på landsbygden eller i mindre samhällen vid krigsfara inte ska söka sig till skyddsrum i tätorten, utan leta upp närmast möjliga ställe att ta skydd, exempelvis en källare.

Frågor och svar om skyddsrum

Om du har ytterligare frågor om skyddsrum, läs på MSB hemsida om skyddsrum alternativt kontakta MSB.

Frågor och svar om skyddsrum MSB Länk till annan webbplats.

Har du frågor eller funderingar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se