Lyssna

Translate site

Translate

Meny

Situationen med covid-19 gör utsatta barn mer sårbara

När barn isoleras, ökar risken för våld och övergrepp. Avbrott från skola och vardag gör att många barn förlorar kontakten med trygga vuxna i sin omgivning. De spenderar dessutom mer tid på nätet.

I spåren av covid-19 ökar utsattheten för våld i nära relationer, grooming på nätet (kontakt med barn i sexuellt syfte) och ökad spridning av övergreppsmaterial.

Du som är barn

Om någon av dina vänner eller du själv mår dåligt är det bra att prata med någon vuxen du litar på. Gör någon dig illa kan du kontakta BRIS på 116 111 och är det akut ring polisen på 112.

Kom ihåg att det är vuxnas ansvar att se till att ingen gör barn illa. Ingen får göra dig ledsen eller få dig att må dåligt varken hemma, på nätet eller någon annanstans. Du är inte ensam och det är aldrig ditt fel.

Om du behöver prata med någon – Ring BRIS på 116 111 eller klicka här www.bris.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster så kommer du till BRIS hemsida.

Om du blivit utsatt för övergrepp på nätet och behöver prata med någon – klicka här https://www.ecpat.se/stodlinjelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För dig med föräldrar som dricker för mycket eller mår dåligt psykiskt – klicka här https://maskrosbarn.org/vara-aktiviteter/chatta-med-oss/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för vägledning och stöd.

Du som är vuxen - visa att du finns!

Var uppmärksam på dina egna barn och andra barn i din närhet som kanske saknar en trygg familjesituation. Visa att du finns där för dem. Lita på din magkänsla och kontakta socialtjänst, skola eller polis om du är orolig. Engagera dig i vad ditt barn gör på nätet och förklara att alla regler som gäller i verkliga livet även gäller där.

Om du är orolig för ett barn i din närhet – information om vad du kan göra finns på https://www.bris.se/for-vuxna-om-barn/just-nu/.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Hur du pratar med dina barn om övergrepp – tips och råd hittar du på https://childhood.se/prata-med-barnen/.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information på olika språk om hur du pratar med barn och unga om coronaviruset hittar du på https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/coronaviruset-tips-rad/sprak/.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontakta socialtjänsten i Lysekils kommun via Kontaktcenter på 0523-61 30 00 om du behöver hjälp eller rådgivning.

Folder om anmälningsskyldigheten:

https://www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/kunskapsstod/2014-6-20.pdflänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Läs mer:

https://childhood.se/covid-19/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

www.bris.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster