Kontaktperson

Kontaktperson är till för att du ska kunna leva ett självständigt liv i ditt hem och för att du ska kunna delta i samhällslivet.

Det kan vara både ett stöd för att bryta isolering, delta i samhället eller råd och stöd i vissa enklare situationer, såsom hjälp att hitta meningsfull fritidssysselsättning eller stöd att exempelvis hitta utbildning, söka arbete eller boende. Vanligtvis träffar man sin kontaktperson två gånger per månad, men omfattning av insatsen kan variera utifrån behov.

Insatsen kontaktperson är stöd som ges av en person med engagemang och intresse för andra människor, det finns inget lagstöd för att kontaktpersonen ska ha någon särskild yrkesutbildning. Att vara kontaktperson är inget arbete utan vanligtvis ett arvoderat uppdrag.

Vem kan få kontaktperson?

Om du har en psykisk, intellektuell, neurologisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, eller andra svårigheter, och behöver stöd i vardagen, kan en kontaktperson hjälpa dig. Kontaktpersonen kommer inte att göra uppgifterna åt dig, men de kommer att hjälpa och stödja dig så att du kan klara av att utföra dem själv. Målet med en kontaktperson är att du på sikt ska kunna utföra uppgifterna självständigt.

Ansökan

Du kan ansöka om kontaktperson genom att ringa till en biståndshandläggare, eller genom att fylla in en ansökan om stöd. En biståndshandläggare tar därefter kontakt med dig och berättar om handläggning. Om du är osäker på vilket stöd som finns och om kontaktperson är rätt insats för dig kan du ringa till biståndshandläggare och få råd och vägledning.

Ansök om kontaktperson Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du frågor eller funderingar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se