Dödsfall och begravning

Att mista en närstående medför sorg och saknad men också praktiska frågor. Här kan du som företräder dödsboet få mer information.

När någon avlider måste den avlidnes ekonomi redovisas i en bouppteckning som skickas till Skatteverket. Bouppteckningen kan göras privat av den som har god kännedom om boet eller genom att anlita en jurist på exempelvis bank eller begravningsbyrå. På webbplatserna Efterlevandeguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Skatteverket -När en anhörig dör Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns information om vad man som anhörig behöver göra efter en anhörigs död.

Om det inte finns några kända dödsbodelägare kan det bli aktuellt att kommunen tilllfälligt tar hand om dödsboet i avvaktan på att dödsbodelägare hittas. Finns det ingen som ordnar med begravningen kan kommunen bli ansvarig för att gravsätta den avlidne. Dödsfallintyg med släktutredning kan beställas hos Skatteverket och där framgår vilka som är dödsbodelägare.

Bouppteckning och dödsboanmälan

Dödsbodelägare ska enligt lag se till att en bouppteckning görs. Bouppteckningen ska visa vad den avlidne ägt och vilka skulder som fanns vid dödsfallet. Blankett och mer information kan beställas hos Skatteverket.

En dödsboanmälan kan ersätta en bouppteckning om den avlidnes tillgångar inte räcker till annat än kostnader i samband med begravningen. Normbelopp, som i Lysekils kommun är ett halvt prisbasbelopp, finns avseende skäliga begravningskostnader. En ansökan om dödsboanmälan görs till arbetslivsförvaltningen som utreder förutsättningarna för en dödsboanmälan. Om utredning visar att det är möjligt att göra en dödsboanmälan ska den vara inlämnad till Skatteverket av arbetslivsförvaltningen senast två månader från dödsdagen.

Tänk på att boet alltid ska lämnas helt orört till dess att dödsbohandläggare tagit del av innehållet och bedömt om en dödsboanmälan kan vara aktuell. Hembesök görs alltid och tid för detta bokas genom att du kontaktar en handläggare på arbetslivsförvaltningen.

Förutsättningar för dödsboanmälan

  • Den avlidne ska ha varit folkbokförd i Lysekil på dödsdagen.
  • Dödsboet äger inte fastigheter eller tomträtter i Sverige eller utomlands.
  • Tillgångarna (innan skulder räknats av) inte överstiger kostnaderna för begravning och andra utgifter i samband med dödsfallet.
  • Dödsboet är enkelt att utreda. Testamente, äktenskapsförord, särkullbarn, efterarv, företag, bostadsrätt, höga skulder eller oenigheter mellan dödsbodelägarna är exempel på situationer som kan vara ett hinder för dödsboanmälan. Vid tveksamheter, eller då nödvändiga handlingar inte lämnats in, kan en ansökan avslås.

Viktigt att tänka på vid ansökan om dödsboanmälan

  • Stoppa genast alla överföringar och betalningar som ligger på autogiro.
  • Inga räkningar ska betalas. Dödsboets pengar ska inte användas till att betala räkningar eller användas på annat sätt innan dödsboanmälan är klar.
  • Begravningskostnaderna prioriteras före alla andra räkningar i dödsboet. Tillgångar i dödsboet ska i första hand användas till att betala begravningen. Den som har skrivit under beställningen av begravningen är även betalningsansvarig för den.
  • Gör adressändring på den blankett som skickas till dödsboet av Skatteverket.
  • Säg upp lägenhet, el, telefon och övriga abonnemang.
  • Kontakta samtliga dödsbodelägare. Alla dödsbodelägare ska ha tagit del av dödsboet innan det avvecklas.
  • Om dödsbodelägare inte är överens om att ansöka om dödsboanmälan ska en bouppteckning i stället upprättas.
  • Om det finns tidigare tecknad fullmakt upphör denna att gälla vid dödsfallet.
  • Pension, bostadsbidrag, lön eller liknande utfaller i den månad personen avlider. Lön eller andra inkomster kan i vissa fall betalas ut månaden efter dödsfallet.
  • Ta reda på om det finns försäkringar.

Ansökan om dödsboanmälan

Du som dödsbodelägare eller är företrädare för dödsboet kan ansöka om en dödsboanmälan.

Räkningar till dödsboet

Om det finns obetalda räkningar eller det kommer nya i den avlidnes namn, kontakta avsändaren och informera om dödsfallet, vilket förhindrar påminnelser. När dödsboanmälan är registrerad hos skattemyndigheten ska de anhöriga begära en kopia och skicka till varje fordringsägare. Alla skulder, utom begravningskostnad och lån där det finns borgensman, avskrivs om det saknas tillgångar.

Dödsboförvaltning och gravsättning

Om det inte finns någon som ordnar med begravning kan kommunen bli ansvarig för att gravsätta den avlidne. Kommunen tar ut ersättning av dödsboet för åtgärder vid en dödsboförvaltning och vid gravsättning. Grunden är att dödsbodelägare har ett gemensamt ansvar för att ta hand om dödsboet. Om det inte finns kända dödsbodelägare eller någon annan som tar hand om dödsboet kan det bli aktuellt att kommunen tar hand om dödsboet tillfälligt. Dödsboet överlämnas så snart dödsbodelägare hittats.

Så ansöker du om ekonomiskt bistånd till begravning

De tillgångar som finns i dödsboet ska i första hand användas till begravningen och sten. Om den avlidne var gift eller sambo ska den personen hjälpa till att betala om dödsboets tillgångar inte räcker. Om det saknas pengar i dödsboet till att betala hela eller delar av begravningen kan dödsboet ansöka om ekonomiskt bistånd. Bistånd kan beviljas till mellanskillnaden mellan tillgångar i dödsboet och högsta godtagbara begravningskostnad inklusive gravsten (ett halvt prisbasbelopp).

Har du frågor eller funderingar?

Du är alltid välkommen att kontakta oss.

Kontaktcenter Lysekils kommun
Telefon: 0523-61 30 00
E-post: kommun@lysekil.se