Meny

Dela sidan på sociala medier

Ska din tonåring på halloweenfest?

Foto på Halloween utklädda personer.

Polisen, Lysekils kommun och Systembolaget samarbetar mot langning av alkohol till minderåriga.

Inför Halloweenhelgen har Lysekils kommun, Polisen och Systembolaget gemensamt gått samman för att motverka langning av alkohol till minderåriga. Halloween är ett tillfälle när flera fester anordnas och många unga dricker alkohol.

- Tyvärr är det alldeles för många minderåriga som får tag på alkohol via äldre kompisar i vår kommun. Många dricker också stora mängder och en del testar även narkotika i samband med att de dricker. Omdömet sviker med alkohol i kroppen, säger kommunpolis Dan Carlsson.

Föräldrar vill lita på sin tonåring

Organisationen IQ har genomfört två olika undersökningar. En bland ungdomar och en bland
tonårsföräldrar. Undersökningen bland tonårsföräldrar visar att skillnaden är stor mellan föräldrars syn på tonåringars drickande generellt och synen på den egna tonåringens drickande. Resultatet är entydigt i hela landet även om det skiljer sig en del mellan länen.

- Som förälder vill man tro det bästa om sina barn men verkligheten kan se annorlunda ut. Ett tips är att prata med andra föräldrar och sätta upp gemensamma regler, säger Anna Nyman Holgersson, folkhälsostrateg i Lysekils kommun.

Är du som förälder osäker på hur du ska prata med din tonåring om alkohol och
andra droger finns tips och filmer på webbplatsen www.tänkom.nulänk till annan webbplats.

Tipsa Polisen om langning av alkohol och narkotika

Lysekils kommun arbetar tillsammans med Polisen och andra aktörer för att minderåriga inte ska dricka alkohol. Det vanligaste är att unga får tag på alkohol av äldre kompisar, kompisars syskon eller annan vuxen.

- Om du får kännedom om langning av alkohol eller förekomst av narkotika, ber vi dig tipsa Polisen på 114 14. Du kan också gå in på Polisens hemsida där det finns möjlighet att skicka in tips digitalt, fortsätter Dan Carlsson.

Vi önskar alla en trevlig och lugn Halloween och Allhelgonahelg!

Lysekils kommun i samarbete med Polisen och Systembolaget.