Meny

Dela sidan på sociala medier

Nyinvigning av rekreationsområdet i Fjälla

Foto på fotbollslagen som spelade vänskapsmatchen.

En mötesplats för alla med fysisk aktivitet i centrum.

Lördagen den 17 juni invigdes det nygamla motions- och rekreationsområdet i Fjälla naturreservat strax utanför Lysekils tätort.

Området har det senaste året genomgått flera olika förändringar för att bli en bättre och mer attraktiv mötesplats med fysisk aktivitet i centrum. Tre olika föreningar har i samverkan med Lysekils kommun ansvarat för arbetet med utveckling av området.

Vid invigningsceremonin talade representanter från de olika föreningarna och Lysekils kommun och det bjöds även på tipspromenad. Man kunde prova på utegymmet och motorikbanan och lag från Lysekils Allmänna Idrottsklubb och Fjällagården spelade en vänskapsmatch i fotboll.

Medel ur integrationsprojekt

Under 2016 pågick ett integrationsprojekt i Lysekils kommun och föreningar gavs då möjlighet att söka pengar för att utveckla mötesplatser och aktiviteter inom sina olika områden.

Lysekils Allmänna Idrottsklubb, Lysekils skid- och löparförening och Friluftsfrämjandet gick då samman och ansökte om pengar för att rusta upp den befintliga fotbollsplanen, bygga ett utegym samt en barnmotorikbana, så kallad Parcour, i Fjällaområdet.

Under vinterhalvåret har föreningarna tillsammans med kommunens integrationssamordnare arbetat med projektet för att färdigställa de olika delarna.

HVB-hem del i arbetet

Även Fjällagården, som är ett av kommunens HVB- hem för ensamkommande barn, har varit en aktiv del i arbetet.

Jessica Södergren är enhetschef vid boendet och är en av dem som tillsammans med de boende varit med i projektet:

”Föreningslivet och idrotten kan vara ovärderlig för en person som inte har så starka övriga strukturer kring sig. Rörelse och motion påverkar ju allmänhälsa, mående och sömnen positivt.

Föreningslivet ger också andra fördelar som till exempel rutiner och förutsägbarhet, regler och ramar för det egna beteendet vilket skapar en trygghet. Om man får lyckas stärker man sig själv. Det gör att det blir mindre jobbigt att misslyckas.

Föreningslivet är också en viktig skola för att lära sig om hur samhället fungerar, och det ger positiva möten mellan människor och en känsla av gemenskap och sammanhang. Det är viktigt för alla, inte bara de ungdomar som bor i HVB- hemmen. Jag tycker att Fjälla har blivit en ännu mer fantastisk mötesplats för alla och det är otroligt bra.”