Meny

Dela sidan på sociala medier

Medborgarskapsceremoni

Två kvinnor fiskar med fiskespö i klappakvariet på Havets Hus.

Lysekils kommun anordnade medborgarskapsceremoni på Havets Hus.

I samband med nationaldagsfirandet höll Lysekils kommun en medborgarskapsceremoni för de kommuninvånare som blivit nya svenska medborgare under 2016.

Ceremonin hölls på Havets Hus

Ceremonin hölls på Havets Hus och inleddes med välkomsttal av kommunalråd Jan- Olof Johansson som bland annat berättade om Lysekils historia. Jan- Olof berättade även om politikens uppdrag och uppmuntrade de nya medborgarna att engagera sig politiskt för att vara med och påverka.

Deltagarna fick sedan en guidad rundtur i akvariet där de fick information om de djur och växter som lever i västerhavet. De fick även information om allemansrätten i havet och bland annat regler för hummerfiske.

Vid ett av akvarierna fick deltagarna prova på att mata fiskarna med hjälp av fiskespö vilket ledde till många skratt. Vid klappakvariet passade några av de yngre deltagarna på att klappa krabbor, sjögurkor och sjöstjärnor.

Ceremonin avslutades med en gemensam lunch i strålande sol på Havets Hus där en tallrik baserad på fisk och skaldjur serverades.

Fakta om medborgarskapsceremoni

Sveriges kommuner anordnar ceremonier för nya svenska medborgare i syfte att högtidlighålla det nya medborgarskapet. Ceremonierna är tänkt att förmedla budskapet:

  • Att det svenska medborgarskapet är det viktigaste rättsliga förhållandet mellan medborgaren och staten.
  • Att medborgarskapet innebär friheter, rättigheter och skyldigheter.
  • Att medborgarskapet är en grund för folkstyrelsen och står för samhörighet
    med Sverige.

Läs gärna mer om medborgarceremoni på webbplatsen för Sveriges Kommuner och Landsting:
SKL - medborgarceremonilänk till annan webbplats

Frågor

Har du frågor kring Lysekils kommuns medborgarskapsceremoni, kontakta integrationssamordnare Sanna Lannesjö, sanna.lannesjo@lysekil.se.

Visning av klappakvariet på Havets Hus.