Meny

Dela sidan på sociala medier

Resa med integration som mål

Fyra deltagare på resan sitter bredvid varandra på en bänk.

Glada deltagare när SFI och PRO gjorde gemensam resa, bilden är tagen av Malin Möller.

Erfarenhetsutbyte och ökade språkkunskaper när elever från SFI och medlemmar från PRO reste till Göteborg.

Elever från SFI (svenska för invandrare) och medlemmar i Lysekils PRO (pensionärernas riksorganisation) gjorde i slutet av förra året en gemensam resa till Göteborg. Syftet med resan var att utbyta erfarenheter och tala svenska.

Resan gick med buss från Lysekil till Göteborg och pensionärer och elever satt bredvid varandra så att eleverna fick chansen att tala svenska. Framme vid Sjöfartsmuseet inleddes dagen med fika och över kaffe och kaka höll elever och pensionärer i gång samtalen.

-Det var väldigt trevligt att få sitta ner och prata med de äldre. De har mycket att säga oss, sa en av eleverna.

Guidad tur

Väl inne på museet fick gruppen en guidad tur kring Göteborg och dess historia. Framförallt hur viktig hamnen varit genom hela historien. Båttrafiken och båtvarvens guldålder belystes på ett intresseväckande sätt och Frank Olsson, från PRO, flikade in och berättade kort om sin tid på varvet.

Efter guideturen fick gruppen lite tid att själva gå runt och titta i museet. Där lockade akvariedelen med alla sina vackra fiskar många av deltagarna.

Färden gick vidare till Världskulturmuseet där erfarenhetsutbytet fortsatte under lunchen. När alla var mätta och belåtna fanns det tid för att upptäcka museet på egen hand innan det var dags att vända hemåt igen.

Hoppas på fler tillfällen att träffas

Hemresan fortsatte i integrationens spår med samtal om allt mellan himmel och jord. Strax innan bussen var hemma i Lysekil igen passade PRO-ordförande Frank Olsson på att tacka för att de fått lov att delta i projektet. Han hoppades att det skulle komma fler tillfällen för SFI och PRO att träffas. Han möttes av varma applåder från nöjda elever och pensionärer.

Projektresan med SFI och PRO blev av eftersom man ansökt om pengar via det kommunala projektet ”Integration 2016” som avslutades vid årsskiftet.