Meny

Dela sidan på sociala medier

Anställning efter praktik i Lysekils kommun

Bild på Randa

Efter praktik i Lysekils kommun fick Randa Haddad erbjudande om fast arbete.

För arbetssökande personer är praktik ett sätt att få arbetslivserfarenhet och referenser och kan vara ett viktigt steg på väg mot anställning. Lysekils kommun erbjuder praktikplatser i de olika verksamheterna och en person som fått nytta av sin praktiktid inom kommunen är Randa Haddad.

Randa, som har en flerårig högskoleutbildning från sitt hemland, kom till Lysekil från Syrien för drygt ett år sedan och har under tiden i Sverige tagit alla möjligheter som funnits för att lära sig svenska. Idag kommunicerar Randa på svenska, engelska och modersmålet arabiska.

Sommaren 2016 praktiserade hon hos kommunens integrationssamordnare. Praktiken innebar att Randa fick goda möjligheter att öva på det svenska språket både i tal och skrift. Hon fick även kontakter inom andra verksamheter och organisationer.

Under hösten 2016 var Randa timanställd som så kallad språkstödjare den kommunala verksamheten Familjens Hus. Hennes roll har varit att underlätta kommunikationen mellan personal och besökare. Randa har varit en länk i samtal om till exempel det svenska samhället, barnomsorg och uppfostran, Barnkonventionen med mera.

- Jag är så glad att jag fick chansen att göra praktik. Det gav mig chansen att träna på svenska på ett nytt sätt. Jag fick vara med på möten och lyssna när andra pratade och jag fick träffa människor som vet hur det svenska samhället fungerar. Jag fick en referens att hänvisa till när jag sökte jobb. I arbetet som språkstödjare har jag kunnat hjälpa till med att ge viktig information till andra nyanlända personer som inte lärt sig svenska än. Det känns väldigt bra, säger Randa Haddad.

Randa har nu påbörjat en fast tjänst som förmedlingsassistent på Arbetsförmedlingen i Uddevalla.

Praktik

Arbetsförmedlingen har flera olika typer av praktik beroende på personens individuella behov. Till exempel kan praktik göra stor nytta om den arbetssökande behöver få yrkesorientering, yrkespraktik, arbetslivserfarenhet eller för att behålla och stärka sin yrkeskompetens. En praktikplats ger också referenser från en arbetsgivare i Sverige som den arbetssökande kan stärka sin jobbansökan med.

Om man vill ha eller kan erbjuda en praktikplats vänder man sig till Arbetsförmedlingen. För mer information, se arbetsförmedlingens hemsida.

www.arbetsformedlingen.se