Meny

Dela sidan på sociala medier

Ska du fira in det nya året med fyrverkerier?

Ta hand om dig och hantera fyrverkerierna på ett säkert sätt.

Nyår är årets mest fyrverkeritäta dag och många av oss ser framemot ett färgsprakande skådespel. För att nyår ska bli en så säker och rolig högtid som möjligt vill vi påminna om säker hantering och aktuella ordningsregler.

Följ anvisningar och åldersgränser

Det absolut viktigaste när du ska skjuta fyrverkerier är att följa anvisningarna. Är ni ett sällskap som firar, gå ihop flera och planera avfyrandet av fyrverkerierna i god tid innan.

I Sverige måste man vara 18 år för att köpa, sälja eller använda fyrverkerier utomhus.
Anledningen till åldersgränsen är att personer under 18 år toppar skadestatistiken när det gäller fyrverkeriskador. Därför är det viktigt att fyrverkerierna hanteras av en vuxen på ett säkert sätt.

Smällare, pyroteknik vars enda syfte är att smälla högt, är totalt förbjudet sedan 2002.

Gå gärna in på webbplatsen "Din säkerhet" för att läsa mer om tips och råd gällande fyrverkerier: Din säkerhet - fyrverkerierlänk till annan webbplats.

Bra att känna till

Enligt Lysekils kommuns lokala ordningsstadga är det förbjudet att, utan tillstånd från Polisen, använda fyrverkerier på Kungstorget, Rosvikstorg och Stadsparken. 

Välkommen till Södra Hamnen

Vill du inte hantera fyrverkerier själv är du varmt välkommen till Södra Hamnen klockan 16.55 på nyårsafton. Då firas det nya året med fyrverkeri och tal.

Gott Nytt År önskar Lysekils kommun