Meny

Dela sidan på sociala medier

Tävling med allvarligt tema

Foto på personer i brandmanskläder och rökdykarutrustning.

Näringslivschef Michael Johansson var en av rökdykarna.

Rekryteringen av deltidsbrandmän uppmärksammad i brandmannatest-tävling.

Kommunledningsgrupperna i Sotenäs, Munkedal och Lysekil har genomfört en brandmannatest-tävling. Detta för att uppmärksamma problemet som Räddningstjänsten har över hela landet med att rekrytera deltidsbrandmän.

- Dels tror jag att det beror på anspänningstiden. Alltså tiden mellan du får larmet tills du ska sitta i brandbilen och den börjar rulla. Det handlar om fem minuter, sa räddningschefen i Sotenäs, Peter Bergman.

Tuffa fysiska tester

Det är heller inte vem som helst som klarar av att bli deltidsbrandman. Det är tuffa fysiska tester man måste genomgå, vilket ledningsgrupperna, som bestod av förvaltningschefer och kommunchef i respektive kommun, snabbt fick erfara.

Först ut var Lysekil och Munkedals ledningsgrupper. Peter Berborn, administrativ chef och Mikael Mattsson, lönechef i Munkedals kommun, sattes på hårt prov.

Den ene fick syrgastuber som väger 20 kilo på ryggen och skulle sedan gå i raskt tempo på ett löpband som lutade uppåt med som mest åtta graders lutning i åtta minuter. Den andre skulle lyfta en skivstång med vikter tio gånger och sedan ro 500 meter i roddmaskinen på tid, sedan skulle de byta med varandra. Efteråt var båda påtagligt slutkörda.

- Det var jättekul, men jobbigt. Det är tuffa krav som ställs, sade Peter Berborn.

Teori och hinderbana

Därefter var det dags för rökdykning i ett garage som enligt scenariot brann, var rökfyllt och innehöll en person som behövde räddas. Två deltagare fick på sig syrgastuber och en mask över ansiktet så att de inte kunde se något. Sedan skulle de tillsammans med en brandslang ta sig in i garaget och med hjälp av en kamrat utanför garaget, som vägledde dem via en komradio, rädda den nödställde.

När de väl lyckats få ut räddningsdockan så fick de övriga kamraterna i gruppen göra hjärt- och lungräddning på offret.

Dessutom ingick en teoridel för deltagarna som handlade om allmänkunskap för brandmän. En fråga var till exempel: "Vilken brandvarnare reagerar bäst på osynlig rök? Jonisk eller optisk?"

Deltagarna i tävlingen fick även bland annat bära brandslangar, släpa traktordäck och bära en räddningsdocka över hinder på tid.  Efteråt var alla överens om att tävlingen var både kul och lärorik- men tuff:

- Det var väldigt jobbigt! Nu har man mer förståelse för vad brandmännen utför när man ser på tv-programmet 112, sa Marie-Louise Bergqvist, samhällsbyggnadschef i Lysekil.

Munkedal gick segrande ur tävlingen och det är i Munkedal den kommer att hållas nästa år. För visst blir det en fortsättning!

Foto på rökdykare som övar.

Det gäller att vara både snabb och stark som rökdykare.

Foto på brandbil.

Full fart när det var dags för hinderbana.