Meny

Dela sidan på sociala medier

Vi måste våga prata om problemen

Panhiri

Positiv respons när föreläsare Mustafa Panshiri gästade Lysekil under den gångna veckan. Hans budskap var tydligt: Vi måste våga prata om utmaningarna med integration!

Många tog tillfället i akt att delta när Mustafa Panshiri föreläste i Lysekil under den gångna veckan. Med bakgrund som flykting och polis delade Panshiri med sig av sina erfarenheter till kommunens medarbetare, invånare och ensamkommande barn.

Han pratade bland annat om vad som kan ligga till grund för konflikter och missförstånd när människor från olika kulturella bakgrunder möts. Och hans budskap är enkelt – vi måste våga prata om de integrationsproblem som finns i Sverige.

Dubbla dialoger

- Jag upplever att om man är för invandring får man inte nämna något negativt. Säger man att vi har utmaningar i och med invandringen har man ”gått över till andra sidan” och är emot invandring. Det här mönstret försöker jag bryta – vi måste kunna föra dubbla dialoger, säger Panshiri.

Under föreläsningarna uppmanade han publiken att ställa frågor och diskutera, men var noga med att säga att han inte tror sig komma med sanningen utan att han bara pratar utifrån sina egna erfarenheter.

- Folk säger till mig att du har ju mandat att prata om de här sakerna för att du har utländsk bakgrund – men jag vill att alla ska ta sig mandat. Det handlar ju om vårt land, fortsätter Panshiri.

”Han visade ett enormt engagemang”

Johanna Markusson, enhetschef inom Socialförvaltningen, var en av deltagarna på föreläsningarna för kommunens medarbetare:

- Jag blev verkligen tagen av hur driven Panshiri är. Han visade ett enormt engagemang att hjälpa ungdomar som befinner sig i samma situation som han själv varit i. Jag kommer absolut få nytta av föreläsningen i mitt arbete, vi tar till exempel emot många jobbansökningar från personer med utländsk bakgrund, säger Johanna Markusson.

Andra som varit på föreläsningarna har kommenterat att det varit tankeväckande och nyttigt, och hållit med Panshiri i att vi behöver prata mer om dessa ämnen.

Allmänheten välkommen

Intresset var stort även från allmänheten att höra om Panshiris erfarenheter. I föreläsningen för allmänheten pratade han om vikten av att våga ha en dialog – även om de ämnen som kan vara obekväma.

Sanna Lannesjö arbetar som integrationssamordnare i Lysekils kommun och var den som tog initiativet till att bjuda in Panshiri till kommunen.

- Det är roligt att föreläsningarna fått så bra respons och jag hoppas att Panshiri kan ha sått ett frö hos kommunens medarbetare och invånare. Vi måste våga prata om de utmaningar vi har med integrationen i vår kommun och utifrån det arbeta långsiktigt och lösningsorienterat, säger Sanna Lannesjö.


Inspirationskälla för ensamkommande barn

Panshiri besökte även boendena för ensamkommande barn och ungdomar i kommunen. Ungdomarna var förväntansfulla och nyfikna. Här var upplägget och budskapet lite annorlunda. Han ville framförallt förmedla vikten av att lära sig det svenska språket, och att demokrati, enligt Panshiri, innebär många skyldigheter men även rättigheter.

Han berättade också om hur han själv blev polis. En del blir inspirerade och vill själva bli poliser efter mötet med Panshiri och det är många som kontaktar honom efteråt.

- De barn som vill bli poliser kontaktar mig ofta via min Facebook-sida, ”Kreativ Integration”, och ställer frågor om hur man gör, vad som krävs och så vidare, säger Panshiri.

När det var dags för en bensträckare var det många pojkar som hade ett leende på läpparna. En av dem konstaterade: ”Det är jättebra”!

Bjöds på afghansk lunch

Afgansk mat

Det är en viktig del av verksamheten på boendena för de ensamkommande barnen och ungdomarna att jobba med social kompetens och ansvarstagande. Just på det här boendet är ungdomarna delaktiga i grönsaksodling och de har gemensamt ansvar för en liten hönsgård. Några av pojkarna är speciellt intresserade av att laga mat och när det var dags för lunch bjöd de Panshiri på afghansk mat som de själva lagat.

- Maten var jättegod – det är verkligen roligt att se så drivna killar. Jag har träffat många ensamkommande ungdomar och majoriteten av de jag träffar är nyfikna och motiverade. Det ska vi ta vara på! avslutar Panshiri.