Meny

Välbesökt event på Bro Coworking

När helgens event om om textilt återbruk och cirkulär ekonomi gick av stapel sken solen och många samlades i trädgården utanför Bro Coworking för att medverka i eventet, delta i workshops och lyssna till inspirerande föreläsningar.

Vilken givande dag jag fick! Temat hållbar klädkonsumtion utforskades från alla håll. Jag fick lära mig att det går att vara modeintresserad och samtidigt hållbar och fick en mängd tips på hur jag kan laga mina kläder och skapa nytt av gammalt. Inte minst fick jag nya vänner under dagens roliga workshops. Tillsammans bestämde vi att ordna syjunta på CoBro i höst, så vi kan fortsätta träffas och lappa och skapa.

Annie Svensson, deltagare vid eventet

Återbruk var temat för dagen

Dagen handlade om återbruk och om att ta vara på sina kläder och prylar genom att laga, fixa eller ge bort. Alla kan och måsta vi göra något, stort eller smått och det gamla slit-och släng filosofin gäller inte längre. Dagen bjöd på strålande sol och tillströmningen av besökare var god. I trädgården utanför Bro Coworking fanns tält för klädbyte, secondhand klädförsäljning och återbruksprylar för outdoor och på gården var det minimässa.

Inspirationsföreläsningar

Inspirationsföreläsningar av Jennifer Larsson som är innovationstekniker från Science Park Borås och delaktig i FACT-movement berättade om hur vi kan tänka som en fashion aktivist och gav inspirerande tips och pepp.

Varför är det så svårt att konsumera hållbart? Den frågan ställde Cecilia Solér i sin inspirationsföreläsning. Cecilia är docent i marknadsföring vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och forskar om varför det är så svårt att konsumera hållbart och hur vi kan styra mot en mer hållbar konsumtion av kläder.

Workshops

Flera workshops med lite olika inriktning stod på schemat och det var stort intresse. De som ville kunde antingen förboka sig eller spontandelta i mån av plats på de olika workshoparna:

  • Stoppa sockan och rädda ylletröjan
  • Laga och lappa hålet
  • Sy din egen tygkasse
  • Tryck på textil

Utomhusutställningen Långlivat

Utomhusutställningen Långlivat fanns uppställd på gårdsplanen och handlar om att sättet vi bor, lever och konsumerar på påverkar i många fall klimat och miljö negativt. Vi måste gemensamt agera för att skapa förändring. Hur kan du bidra till att bromsa klimatförändringarna? Utställningen Långlivat inspirerade till nya tankar och idéer.

Besök på Bro Coworking och i glampingtältet

För den som var intresserad fanns möjlighet att besöka lokalerna inne på Bro Coworking och i trädgården kunda man kika på glampingtältet som är ett alternativ för övernattning för den som vill ha en lite lyxigare tältupplevelse. Glamping är en kombination av orden glamour och camping.

Tipspromenad

Det fanns också tipspromenad med frågor om textilier och deras miljöpåverkan och vinnare utsågs som avslutning för dagen.

Tack!

Stort tack till alla engagerade människor som medverkade, deltog och hängde på Bro Coworking under eventet. Utan er hade dagen inte blivit så härlig som den blev!

Samverkan

Eventet genomfördes som en aktivitet inom förstudien CoBro i samverkan mellan Lysekils kommun och Upplevelseakademien och delfinansieras av Tillväxtverket/Europeiska regionala utvecklingsfonden. Förstudien pågår 1 januari – 30 november 2021.