Meny

Sveriges viktigaste jobb

Denna vecka får vi träffa Renée Daun, som har ett av Sveriges viktigaste jobb. 

Vad har du för yrke Renée?

Jag arbetar som Näringslivsutvecklare.

Hur kommer det sig att du har valt att arbeta som det?

Jag brinner för samverkan och organisationsutveckling. I arbetet som näringslivsutvecklare får jag arbeta med det, varje dag!

Vad är det bästa med ditt jobb tycker du?

Jag tycker att företag är en viktig del av en kommuns attraktivitet. Om de utvecklas och växer så mår hela samhället bra. Som näringslivsutvecklare får jag vara med och påverka detta. Dessutom möter jag nya människor varje dag och lär mig nya saker hela tiden om olika verksamheter. Det här är världens roligaste jobb!

Hur kan en typisk arbetsdag se ut?

Ingen dag är egentligen den andra lik men ofta kontaktas jag av en företagare eller någon som vill starta företag. De vill ha hjälp med hur de ska göra när de vill köpa mark, bygga om eller undrar vilka tillstånd som krävs för deras verksamhet. Jag lotsar dem vidare i till rätt person eller ordnar möten med dem. Jag har också möten med olika förvaltningar och avdelningar för att förbättra samverkan med företagen. Någon gång i veckan gör jag företagsbesök för att veta vilka möjligheter och utmaningar de har och hur kommunens organisation kan hjälpa till. Jag anordnar också frukostmöten och seminarier för företag. En gång i månaden skriver jag ett nyhetsbrev och gör löpande inlägg i sociala medier. Jag samverkar också mycket med andra kommuner och har gemensamma aktiviteter med dem för företagen. Vi utvecklar mötesplatser och driver projekt inom aktuella områden som besöksnäring och kompetensförsörjning. Vi gör också strategiskt arbete tillsammans.

Vad krävs för att jobba som Näringslivsutvecklare?

God samarbetsförmåga och kunskap om näringslivsfrågor och företagande. Det är dessutom bra att vara kommunikativ, initiativrik och ha förmågan att se sammanhang/olika perspektiv.

Vilka fördelar ser du i att arbeta i en kommunal verksamhet?

Att jag får vara med att påverka hur samhället utvecklas hållbart; ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Jag får arbeta med människor som har olika kunskaper och tillsammans göra det bättre för alla som bor, verkar och besöker vår kommun.

Vad gör ditt jobb till ett av Sveriges viktigaste?

Företag och kommun behöver samverka för kunna utvecklas och vara attraktiva i framtiden. Mitt jobb är att möjliggöra det genom ökad förståelse för varandras skillnader och för kraften i att göra saker tillsammans.