Meny

Dela sidan på sociala medier

Ett av världens modernaste forskningsfartyg har sin hemmahamn i Lysekil

Fartyget Svea

Forskningsfartyget Svea namnges av Kronprinsessan Victoria onsdagen den 25 september klockan 13.30-14.15. Dagen därpå, den 26 september är det öppet fartyg mellan klockan 13.00-18.00.

Bakgrunden till att Svea fick sin hemmahamn här i Lysekil är att vi har en lång tradition av hav marinbiologisk forskning och ett näringsliv kopplat till havet. I kommunens vision, Lysekil 2030 har vi satt riktningen att Lysekil ska vara ledande inom maritima näringar. Detta följs upp inom kommunens utvecklingsområde Maritima Lysekil. Satsningen på att få fartyget Svea till Lysekil blev därför självklar.

SVEA - Ett av världens modernaste forskningsfartyg.

SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) har haft ambitionen att hitta så hållbara lösningar som möjligt för fartyget Svea. Hon går på landström när hon ligger vid kaj och har fiberanslutning kopplat till sig. Bränslet ute till havs är HVO som är ett helt förnybart biodrivmedel som framställs från avfall och olika restprodukter.

Kaj och hamnmagasin - ett samarbete mellan SLU och Lysekils kommun.

Svea har fått egen kaj och ett nytt hamnmagsin där SLU och SMHI delar lokaler. Som ett ytterligare led i hållbarhetstänket finns det nya laddstolpar för miljöbilar i anslutning till byggnaden.