Meny

Dela sidan på sociala medier

Företagsbesök igen

Magnus och Magnus på Rylanders El

Vi hälsar på hos Rylanders El

Företaget

Rylanders El grundades 1921 och fanns länge i Lysekils centrum. 2006 flyttade företaget till Dalskogen där man byggt egen lokal. Rylanders har idag 16 anställda, varav tre jobbar i butik och 13 jobbar med installation. 30 % av omsättningen kommer från butiksförsäljning och resterande del från installation. Företaget ägs av Benny Karlsson och Magnus Karlsson samt Magnus ”Babban” Karlsson.

Butiken

Inför flytten till Dalskogen fanns en tveksamhet om butiken skulle fungera lika bra som i centrum men det visar sig att butiksförsäljningen ökade med 50 %, det blev lätt och bekvämt för kunderna att parkera alldeles utanför butiken. Företaget ingår i Elkedjan och i månadsskiftet maj-juni blir de en Elonbutik.

Butiken går bra och de kommer också att utöka med en webbutik under 2018, vilket erbjuder kunderna ökad service. Kunderna kommer att kunna se vad som finns på lager och man kan handla när det passar kunden.

Kompetens och service

På frågan om varför man ska välja Rylanders El berättar Magnus och Babban med stolthet om sin breda och tekniska kompetens, att man erbjuder god service och helhetslösningar. Rylanders lägger mycket pengar och tid på att hålla sin personal välutbildad och att man är ISO-certifierade.

Bland de större kunderna återfinns byggföretag, fastighetsföretag samt Sotenäs kommun. Lysekils kommun har tidigare haft ett ramavtal med Rylanders men har det inte just nu. Minskningen av ROT-avdraget gjorde att antalet mindre installationer blev färre, dock påverkades inte större installationer nämnvärt. Även om ROT-avdraget har minskat från 50 % till 30 % så har också bidraget blivit ”bredare”, vilket innebär att man kan få avdrag för fler saker än tidigare.

Framtiden

Både Magnus och Babban tror att smarta hem kommer att bli allt vanligare i framtiden. Man kan ta fram ”scenarion” som tänder och släcker delar av huset i enlighet med sina önskemål. Man kan också styra hushållsmaskiner, larm och kameraövervakning med några enkla knapptryck på telefonen.

De ser också en marknad med laddningsinfrastruktur, möjligheten att ladda elbil vid hemmen. Rylanders tror att detta är en marknad som kommer att växa och känner att de också vill bidra och ta sitt miljöansvar. Företaget har därför investerat i två elbilar och kommer att sätta upp egen laddningsstolpe vid butiken.

Magnus och Babban tycker att kommunen och de kommunala företagen kan bli bättre på utnyttja de lokala företagen och underlätta för dem, även om de förstår att Lagen om Offentlig Upphandling måste följas. Ett exempel de lyfter fram är att det används flera upphandlingsportaler, istället för en enda, vilket skulle underlätta betydligt för företagen.

Stort tack för att vi fick besöka er!

Michael Johansson, avdelningen för hållbar utveckling