Meny

Dela sidan på sociala medier

Stafettpinnen förde oss till Skarstad

Där besökte vi Johan Gustafssons Åkeri

I Skarstad besöker vi Johans Gustafssons Åkeri. Johan tar emot oss tillsammans med sin pappa Folke, som också varit verksam i åkeribranschen men som i dag är pensionär.

Johan Gustafsson startade sin verksamhet 1993, för närvarande har han inga anställda. Tidigare hade Johan en betongbil men den gjorde han sig av med för ett par år sen. Nu får Johan de flesta uppdragen av Svevia och PEAB och det är mest asfaltsjobb. Ibland blir det även grävmaskinsjobb, men det ser Johan som sidouppdrag. På vintern är det även väghållning som gäller, saltning och snöskottning.

- Det finns hur mycket jobb som helst, säger Johan men det är hård konkurrens vilket resulterar i att det är väldigt låga priser. Det i sin tur gör att det är svårt att få kompetens till branschen. Reglerna för att ta trafikkort för tung lastbil har blivit skärpta och det är en kostsam utbildning. Johan hoppas på att sonen ska bli intresserad men i dagsläget vet han inte hur det blir med den saken. Vi ställer frågan om inte dottern är intresserad av att följa i pappans och farfaderns fotspår men får ett tydligt svar att det är hon inte. Detta tycker Johan är synd för det är en mansdominerad bransch som skulle må gott av fler kvinnor, i många fall är de dessutom bättre förare tycker Johan då de tar det lite lugnare än framför allt yngre killar.

Även om priserna under en tid varit hårt pressade ser Johan en ljusning. Eftersom det är så stor efterfrågan till följd av att det byggs mycket och det pågår stora infrastruktursatsningar så är det rimligt att anta att priserna kommer öka. Om priserna ökar kommer det bli lättare att attrahera unga människor till branschen, för behovet finns.

Både pappa Folke och Johan berättar om hur det var förr, då fanns det ett antal åkerier i närområdet. Många jobb gick genom Lastbilscentralen som då också blev en samlingspunkt. Man stannade till där en stund och tog en kopp kaffe och pratade lite, idag är man mer ensam i sitt företagande.

På frågan om hur han upplever kontakten med kommunen och företagsklimatet säger Johan att han i sin verksamhet inte har särskilt mycket kontakt med kommunen. Hans företag är miljöcertifierat och det är inom detta område som han kommer i kontakt med myndigheter och då brukar det fungera bra. Han tycker företagsklimatet är bra men om man skall göra något för att stärka det tycker han att man generellt skall försöka konkurrensutsätta den kommunala verksamheten mer.

Konservator Roger Karlsson, som skickade stafettpinnen till Johan, bifogade frågan;

- När ska du köpa en fullstor grävmaskin?

Johan skrattar och säger att det vet han inte. Johan kastar över stafettpinnen till granntomten, där bor en ny företagare i kommunen, Carl-Johan Sollman. Frågan som Johan skickar med lyder:

- När ska du laga min grävmaskin?

Ronald Rombrant, Michael Johansson och Ingegerd Thornadtsson tackar för kaffet och en trevlig pratstund.