Meny

Dela sidan på sociala medier

Stafettpinnen på Skaftö

Företagsbesök hos Grundsunds Marina AB

Grundsunds Marina

Företagsbesök är en viktig del i Näringslivsenhetens verksamhet. Ett koncept för dessa besök är den så kallade stafettpinnen, där det företag som besöks skickar vidare ”stafettpinnen” till ett annat företag som Näringslivsenheten ska besöka. Man skickar även med en fråga till företaget. I somras startades en stafettpinne på Skaftö, och första företagsbesöket var på Pelles Rökeri som drivs av Maggie och Ulf Grundén. De skickade stafettpinnen vidare till Grundsunds marina med frågan om vad de var för utmärkelse de fått.

Kristina von Schenck på Näringslivsenheten och Lars Björneld, andre vice ordförande i kommunstyrelsen (L), besöker Grundsunds marina en kall men solig novemberdag. Vattnet ligger spegelblankt och frosten gnistrar på bryggorna, några båtar ligger fortfarande i vattnet, men de allra flesta står uppställda för vintern. Årets nykomling, bastuhuset, ligger vackert längst ut på bryggan som sedan fortsätter i vinkel ut mot sjömacken. Där finns även ett populärt café och butik sommartid som drivs av en extern entreprenör.

Högsäsongen för företaget är över för i år, men det råder en febril aktivitet på marinan. Man håller på att bygga nya lokaler för butik och kontor, sammanlagt 400 kvadratmeter i två plan. De nya lokalerna kommer att ge marinan ett nytt utseende till nästa år, där man får bättre avgränsningar mellan själva marinan som sommartid är full med folk, och serviceverksamheten.

Även om vi är på väg mot vinter pågår webförsäljningen för fullt. Josefin Göthesson som ansvarar för webshopen berättar att företaget driver webshopen Mercerydelar.se sedan fyra år tillbaka och de har fördubblat försäljningen för varje år. Webshopen har kunder över hela landet, även ett 60-tal återförsäljare och flera hundra privatkunder. Företaget säljer huvudsakligen delar till märkena Mercury, Mercruiser, Cummins och Volkswagen, som samtliga är märken som ägs av Brunswick. Grundsunds marina har fått flera utmärkelser från Brunswick genom åren, 2011, 2013 och det senaste i år: Attwood award 2016 ”for outstanding sales performance in Sweden”.

VD Jonas Wilén berättar att företaget köpte marinan 1987, och sedan dess har man ständigt utvecklat verksamheten till att idag vara en fullservicemarina med vinteruppläggning, reparationer och service av fritidsbåtar och är auktoriserad på Mercruiser, Mercury, Cummins och Volkswagen.

Man har idag cirka180 båtplatser och 160 båtar för vinterförvaring. På frågan om hur stora båtar de kan husera i marinan, är svaret att det är båttrucken som är begränsningen och då är maximistorleken fyrtiosju fot och max 20 ton.

Företaget har fyra helårsanställda och under högsäsong har man hittills haft ytterligare tre anställda, men i takt med att man nu utökar med ytterligare butiksyta så kommer antalet anställda att öka.

Efterfrågan på båtplatser är i det närmaste oändlig, så det finns kundunderlag för företaget att växa. Begränsningen är den hamnyta man idag har tillgång till, och företaget skulle gärna se möjligheter till expansion. Kristina och Lars tar med sig detta till kommunens pågående arbete med en ny översiktsplan.

Det är på företagsbesöken kommunens företrädare får möjlighet att lyssna av företagens behov för att kunna växa, och Näringslivsenhetens uppgift att föra fram dessa behov i olika forum som till exempel i kommunens arbete med den fysiska planeringen.

Jonas och medarbetaren Josefin skickar stafettpinnen vidare till Margareta Daun Massage & Friskvård med frågan; hur ser trenderna inom massage & friskvård ut för 2017?

Kristina och Lars tackar för ett intressant företagsbesök.