Meny

Dela sidan på sociala medier

Företagsbesök hos Jacopoolen

Jacopoolen – en svensk innovation från Brastad

Besök hos Jacopoolen

Igår besökte jag Jim och Dick Jacobsson i deras lokaler på Ulseröd. De driver det nystartade företaget Jacopoolen och som företagsnamnet antyder så är det till verkning av swimmingpooler som företaget ska ägna sig åt.

Far och son har en helt ny idé på hur man tillverkar poolen, något som gjort att de fått olika offentliga stöd för att utveckla sin företagsidé och sitt företag, bland annat genom kontakter med Almi Väst, Västra Götalandsregionen, Innovatum och Nyföretagarcentrum. Detta ser Jim och Dick som ett resultat av den kontakt de tog med kommunens företagslots, som gav råd och tips på vad det finns för olika offentliga utvecklingsresurser för företag.

En av de unika idéerna med poolen är att den tillverkas i moduler som limmas ihop på plats hos kunden. Detta innebär att det finns obegränsade möjligheter vad gäller storlek och form och det innebär också en stor fördel vid transporten. Poolen har också en unik design med rundade hörn, integrerad kakelstruktur och trappkant runt om.

Tanken på att starta tillverkning av swimmingpooler har växt fram under flera år där far och son har ägnat sig åt att fundera över design och teknik för att kunna tillverka en pool som är hållfast, vacker och enkel att anlägga.

Det är många olika saker på gång för företaget. Redan samma eftermiddag kommer Innovatum och besöker företaget för att se vad de kan hjälpa till med. Dagen innan var Dick på det första mötet i Nyföretagarcentrums mentorsprogram. Tillverkningen av formarna till Poolerna pågår för fullt och man har redan flera intresserade kunder. Siktet är inställt på att leverera den första poolen innan årsskiftet.

Det man nu söker med ljus och lykta efter är ett ”showroom” för varuexponeringen. Drömscenariot är en lokal på 150-300 kvadratmeter med stora fönster och ett läge där det passerar mycket människor, men än så länge har de gått bet på den biten. De tar tacksamt emot tips och förslag på möjliga lokaler.

Jim och Dicks har ett råd till andra som vill starta företag: kontakta kommunens företagslots.

Kristina von Schenck, företagslots