Meny

Dela sidan på sociala medier

Stafettpinnen förde oss till Svenska On The Road

Vi möter ett par engagerade företagare

Svenska On The Road

Stafettpinnen tog oss till företaget Svenska On the Road i Brastad. Väl framme, blir vi mottagna av Urban Ohlsson och Linda Gustafsson. Urban är elektriker i botten men har alltid varit intresserad av ljud och ljus. Det hela började alltså som en hobby men allt eftersom uppdragen växte bestämde sig Urban för att starta eget år 2000.

Linda utbildade sig till ljudtekniker vid Folkhögskolan i Haparanda. Hon fick sen möjlighet att praktisera på Svenska On The Road, som hon inte hade hört talas om tidigare. Linda och Urban lärde känna varandra och blev ett par.

Linda och Urban har som mest att göra under sommarperioderna i samband olika evenemang, festivaler och konserter. De ansvarar för att ljud och ljus, och ibland även bild, ska fungera perfekt. De hinner inte med alla uppdrag själva, så de har 5-10 frilansare som de anlitar vid behov. Ibland skulle de behöva ännu fler personer men det är svårt att få tag i kompetenta personer. De flesta uppdragen ligger utanför Lysekils kommun. De har bland annat levererat teknik och tekniker till Uddevallakalaset, Preems årliga konserter, Carola och måndagsklubbarna i Havsbadet, Kungshamnskalaset, Hunnebostrands Hamnfestival, Weeping Willows och Haaks på Bönn, julshowerna med Haaks på Tanumstrand och nu på Carlia i Uddevalla.

Linda och Urban säger att många tror att deras jobb är glamoröst, att de får gå back stage och träffa artister. Så ser inte verkligheten ut. De lastar sin utrustning, riggar den på plats, sound checkar och finns på plats under konserten. När publiken börjar gå hemåt så börjar de nedmonteringen och därefter kan de köra hem. Väl hemma, ska all utrustning lastas ur innan de kan gå till sängs. Det blir väldigt långa arbetsdagar.

Under vinterperioderna hyr de ut utrustningar till vintersportorter, som till exempel Hemsedal och Trysil.

Under hösten har utställningen ”Traveler” som arrangeras av PHromotion ägt rum i Vattenfalls bergrum i Stenungsund. Utställning visade glaskonst, målningar och skulpturer och här har Svenska On The Road ansvarat för ljussättningen. Det är spännande att arbeta med konstnärer, de har så många olika infallsvinklar, säger Linda.

Linda och Urban är nöjda med företaget som det är idag och har inga planer på att expandera. De har lärt sig att arbeta mycket intensivt under somrarna och att ta det lite lugnare under vintrarna.

Inte så långt ifrån Linda och Urban bor konservator Roger Karlsson och de skickar stafettpinnen vidare dit med frågan:

- Vilka är dina kunder?

Ingegerd och Michael tackar för kaffet och en intressant pratstund.