Meny

Dela sidan på sociala medier

Fem frågor till Michael Johansson

Foto på näringslivschef Michael Johansson.

- Vi behöver fokusera på det som är positivt så att vi kan utvecklas och växa tillsammans, säger Michael Johansson.

Näringslivschef Michael Johansson berättar om ansvarsområden, utmaningar och vad som är bäst med jobbet som näringslivschef.

Vad arbetar ni med på näringslivsenheten – hur ser era ansvarsområden ut?

Vi arbetar med att skapa förutsättningar för ett mångsidigt och hållbart näringsliv utifrån Lysekils kommuns näringslivsstrategi. Det betyder att vi jobbar med att stötta och underlätta för både nya och befintliga företag.

Är det något speciellt område som är aktuellt just nu?

I näringslivsstrategin prioriteras fyra utvecklingsområden; infrastruktur, attityder, attraktiva närmiljöer samt entreprenörskap och innovationer.

Vi har alltid ett särskilt fokus på dessa områden och just nu händer det mycket inom attraktiva närmiljöer samt entreprenörskap och innovationer.

När det gäller attraktiva närmiljöer arbetar vi med centrumutveckling via EU-projektet ”Urban Platsinnovation”länk till annan webbplats. Det handlar både om att stärka den fysiska miljön och att stärka näringsidkarnas utveckling. För att lyckas med detta krävs samarbete och vi samverkar med näringsidkare och fastighetsägare.

Inom entreprenörskap och innovationer ser vi att de maritima näringarna har en stark framtid och här har Lysekils kommun unika förutsättningar. Tack vare det maritima kunnandet bland våra företag, närvaron av tre universitet som bedriver forskning, Campus Väst och Havets Hus finns fantastiska möjligheter för företag inom den maritima näringen.

Vilka utmaningar ser du för Lysekils kommun?

Vi som lever i Lysekils kommun behöver bli bättre på att se vilka framtida möjligheter som finns. Vi behöver fokusera på det som är positivt och öka vårt självförtroende så att vi kan utvecklas och växa tillsammans.

Vad är det bästa med ditt jobb?

I mitt jobb träffar jag både spännande företag och duktiga företagare. Det är något jag uppskattar väldigt mycket eftersom jag själv varit företagare. Sedan tycker jag att det är en ynnest att få vara med och bygga ett samhälle. Saker som vi gör idag kan ha jättestor betydelse för många människor i framtiden. Ett exempel är fiberutbyggnaden där fiberföreningarna och kommunen har gjort ett fantastiskt arbete.

Om du skulle beskriva Lysekils kommun med tre ord – vilka ord skulle det bli då?

Lite förutsägbart kanske men hav, klippor och vackert är de ord som dyker upp direkt. Och här är ju otroligt vackert så det är inte så konstigt.