Meny

Dela sidan på sociala medier

Företagsbesök hos Carapax

Carapax – mycket mer än hummertinor

Carapax

Årets hummerfiske är i full gång och vad passar väl bättre än ett företagsbesök på Lysekilsbaserade företaget Carapax, för de flesta känt för sina hummertinor. Företaget, med sina sju anställda, har sina lokaler på Dalskogen i Lysekil. Kristina von Schenck, företagslots på näringslivsenheten i Lysekils kommun har bestämt träff med företagets VD Dag Tryggö. Dag har varit på sin post i cirka ett år. Han berättar att Carapax visserligen är störst i Sverige på hummertinor men att man säljer burar för all slags burfiske, t.ex. krabbfiske och allt övrigt som behövs för fisket, som t. ex. lindragare. Man har breddat verksamhetsområdet till att omfatta tre olika produktsegment: fiske, vattenbruk och bottenförankring. De olika produktsegmenten marknadsförs gemensamt som ”Carapax Marine Group”.

En produkt som ökar starkt är lindragaren, ett hjälpmedel för att håva in hummertinorna till båten, vilket är ett tungt arbete att göra för hand. Lindragaren står för en betydande del av omsättningen i företaget och Dag tror att det finns en stor marknadspotential för produkten. Lindragaren är till skillnad från burar och tinor lättare att frakta och passar därför bättre för e-handel och därmed ökar också försäljningsmöjligheterna.

Carapax säljer även utrustning för vattenbruk, främst för musselodling. Just nu deltar man i ett musselodlingsprojekt utanför Kalmar, där syftet främst är att rena Östersjön från närsalter. Carapax har utformat utrustningen för musselodlingen. En annan produkt som ingår i sortimentet är utrustning för havsbottenförankring, något som till exempel behövs för utrustningen till musselodlingen.

Försäljningen ökar och då ökar även behovet av lagerkapacitet, och därför ska man nu bygga ut sina lagerlokaler. Dag är mycket nöjd med kommunens bygglovhandläggare och den snabba handläggningen av bygglovet. Dag berättar att det gick på knappt 6 veckor från inlämnad ansökan till ett beviljat bygglov, trots att det kom mitt i semestertider.

Kristina önskar Dag lycka till med utvecklingen av företaget och hon tar med sig det positiva omdömet om kommunens bygglovhandläggare tillbaka till kommunhuset.