Meny

Dela sidan på sociala medier

Ny stafettpinne på Skaftö

Foto från Pelles rökeri.

Första besöket görs på Pelles Rökeri i Grundsund.

En vacker dag i mitten på september har Lars Björneld, Ronald Rombrant (1:e och 2:e vice ordförande i kommunstyrelsen) och Kristina von Schenck från näringslivsenheten begett sig till Grundsund på Skaftö med uppdraget att överlämna en ny stafettpinne som skall cirkulera på Skaftö.

Stafettpinnen ska högtidligt överlämnas till Maggie och Ulf Grundén som från och med i år driver Pelles Rökeri tillsammans med sin familj.

Maggie är uppvuxen på Skaftö, men lämnade ön i tonåren. Hennes farfar, fiskarsonen Carl A. Grundén, startade 1911 en oljeklädesfabrik i Grundsund, idag ett internationellt och ett välrenommerat varumärke. Ulf och Maggie träffades i Sälen där de varit verksamma i restaurangbranschen i många år och nu driver de två verksamheter i Sälen. Maggie är dessutom näringslivschef i kommunen Malung-Sälen, så det är fullt upp för paret Grundén.

Idén med stafettpinne fick näringslivschefen i Lysekils kommun av just Maggie Grundén, när hon var inbjuden till Näringslivscentrum i Lysekil för att berätta om hur hon jobbar med näringslivsfrågor i Malung-Sälen. Vad passar väl då bättre än att överlämna en stafettpinne till just paret Grundén?

  • Den första stafettpinnen befinner sig i den norra delen av kommunen, och med tanke på det stora antal företag som finns på Skaftö, så känns det viktigt att få igång en stafettpinne mellan företagen på Skaftö, säger Michael Johansson, näringslivschef i Lysekils kommun.

Paret är nöjda med sin första säsong med Pelles Rökeri, och de ser att det finns en stor utvecklingspotential. De har flera projekt som de just nu bollar med ägarna Pelle och Annika, och som förhoppningsvis kommer att synas redan till nästa säsong.

Restaurangen har haft cirka 25 anställda under säsongen och de serverar i snitt 300-380 lunch varje dag på högsäsong, så det är fullt upp. Det vackra höstvädret har gjort att det fortfarande är gott om gäster, inte minst utländska turister som njuter av en god lunch eller middag på uteserveringen, så Ulf har fullt upp med att ta hand om gäster.

Kommunens tjänstemän får bra betyg av paret Grundén, de har fått ett trevligt och korrekt bemötande i alla kontakter med de handläggare som är ansvariga för livsmedelstillsyn och serveringstillstånd.

Maggie ser att det finns en stor potential för Skaftö och hela Lysekils kommun när det gäller utvecklingen av besöksnäringen. Besöksnäringen är en bransch hon har stor erfarenhet av från sin roll som näringslivschef i Malung-Sälen, en kommun där turismen är en viktig basnäring, men också genom familjens företagande i restaurangbranschen.

Paret Grundén vill lämna över stafettpinnen till Grundsunds Marina, som de tycker är ett välskött och spännande företag. Den fråga de vill skicka med till företaget är:

- Vad är det för utmärkelse ni fått och varför? De är också nyfikna på företaget och vill veta mer om dess verksamhet.

Om stafettpinnen

Stafettpinnen innebär att en företagare får föreslå vilket företag som näringslivsenheten ska besöka nästa gång. Företagaren skickar också med en fråga till nästa företagare.