Meny

Dela sidan på sociala medier

Företagsbesök på Skals gård

Vad passar väl bättre en solig sommardag än att besöka ett av våra företag inom den gröna näringen?

Skals gård

Det är Sandra Larsson och David Nilsson som driver Skals gård som ligger vid Lyse kyrka. Gården har drivits ekologiskt ända sedan 1989 av Sandras pappa Ingemar. De har 60 mjölkkor som mjölkas av en robot och de ger cirka 2000 liter mjölk per dag. Förutom att sköta mjölkningen håller roboten reda på vikt, temperatur och givetvis mjölkens kvalité.

För att öka lönsamheten i företaget kommer de nu att öppna en gårdsbutik för försäljning av mjölk genom en automat, betalning sker med betalkort. Paret har köpt in både glasflaskor och lite större plastförpackningar som man kan köpa och fylla mjölken i. De får maximalt sälja 200 liter per dag lokalt (det är Arla som ställer kraven), och när de gjorde sin kalkyl inför beslutet att satsa på mjölkautomaten så räknade de med att sälja 60-70 liter per dag. Då har mjölkmaskinen betalat sig på 5 år.

Man är besviken på att man inte kunde få rådgivning från kommunen om vilka krav lokalerna och utrustningen skall uppfylla för att allt skall vara godkänt enligt livsmedelslagstiftningen, som de menar är väldigt svår att ta till sig på egen hand, inte minst där det finns ett stort mått av tolkningsutrymme. Först när de har anläggningen igång kommer miljönämndens tjänstemän att utöva tillsyn och det är först då de kommer att få veta om anläggningen är godkänd.

Tack för en intressant guidning på er gård!