Meny

Dela sidan på sociala medier

Centrum för havsbaserad teknikutveckling

Våg

En avsiktsförklaring är tecknad mellan Lysekils kommun, Uppsala Universitet och SP Sveriges tekniska forskningsinstitut med målet att etablera ett havsbaserat test- och demonstrationsområde vid Islandsberg.

Lysekils kommun har signerat en avsiktsförklaring med Uppsala Universitet och SP Sveriges tekniska forskningsinstitut. Genom avsiktsförklaringen tas nu första steget i riktning mot att skapa ett havsbaserat test- och demonstrationsområde vid Islandsberg.

- Tillsammans ser vi möjligheten att gemensamt utveckla området kring Islandsberg till ett internationellt konkurrenskraftigt centrum för havsbaserad teknikutveckling. Avsikten är att företag och forskningsinstitutioner ska kunna testa och demonstrera komponenter och system
i området, säger Anne Gunnäs som arbetar med maritima näringar på
näringslivsenheten.

Rätt klimat för internationella tester

I dagsläget finns tillstånd för att testa vågkraftsaggregat.Planen är att man framöver även ska kunna genomföra tester av exempelvis vattenbrukssystem.

I Europa finns flera havsbaserade testområdentestområden som Orkneyöarna och Rundö i Norge. Vid dessa testområden är vågklimatet tufft och det saknas i ett internationellt
perspektiv ett testområde med milt vågklimat så som det vid Islandsberg.

Det milda klimatet och den marina infrastruktur som finns i Lysekil genom de marina forskningsstationerna och företagens kompetens gör att europeiska utvecklingsbolag välkomnar den planerade satsningen vid Islandsberg.

Maritima Lysekil

Maritima Lysekil representerar all maritim kunskap och kompetens inom kommunens geografiska område. Maritima Lysekil föreslås att bli ett av kommunens fem prioriterade utvecklingsområden vid nästkommande kommunfullmäktigemöte.

- Samarbetet med Uppsala Universitet och SP kring test- och demonstrationsområdet vid Islandsberg är en av pusselbitarna i det kommande arbetet, berättar näringslivschef Michael Johansson.