E-tjänster

Lediga jobb

Upplev Lysekil

Kartportal

Anslags-tavla

Lyssna

Meny

Stadsvandring med AR-upplevelse

Upplev sex sedan länge försvunna byggnader i Lysekils stadskärna på platsen där de en gång i tiden stod. Ladda ned appen Odenity och välj Lysekils historiska stadsvandring för att på plats se, läsa och höra om byggnaderna i din mobil eller surfplatta. Kika gärna också på Strandflickornas sekelskiftesfilm.

Stadsvandring med AR-upplevelse är ett projekt som handlar om att med hjälp av ny kommunikationsteknik visa Lysekils stads kulturhistoria.

Syftet med projektet är att tillgängliggöra stadens levande kulturhistoria med hjälp av ny teknik.

Målsättningen är att erbjuda boende och besökare en fin promenad till fots som dessutom bjuder på det lite oväntade i form av text, ljud och bild som laddas ned till den egna mobilen.

Lysekil har ju redan stadspromenader - vad är det som är nytt?

Inom ramen för projekt Urban Platsinnovation som pågick under åren 2015-2018 utvecklades stadspromenader i Lysekil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Fyra promenader slingrar sig genom staden, där du får se och uppleva vackra intressanta platser och sevärdheter. Slingorna varierar mellan 1,9 - 5,5 km och samtliga är utmärkta med tydliga skyltar.

Det som är nytt är att längs en av slingorna i centrala Lysekil finns det nu även sex stationer där du kan stanna och uppleva hur det såg ut på platsen tidigare med hjälp av din egen mobil. Tekniken kallas för AR.

Vad är AR?

Augmented reality (AR) som betyder förstärkt verklighet är en interaktiv upplevelse av en verklig miljö. De objekt som finns i den verkliga världen förstärks av datorgenererad information. Du laddar ned en app och genom den presenteras sedan en plats i ord och bild när du står på rätt ställe och riktar din mobil mot ett specifikt objekt. Tjänsten är platsbaserad.

Var startar vandringen och hur lång är den?

Vandringen börjar på Släggö i Havsbadsområdet och består av sex stationer. Mellan station fyra och fem, vid Rosvikstorg i Södra Hamnen, finns en stor sten med karta över stadsvandringen med AR-upplevelse och Lysekils fyra övriga stadspromenader med olika sträckning och längd. Stationerna för AR-upplevelser finns på både den röda och den grå stadspromenaden.

Stadsvandringen med AR-upplevelse är ca 1 km och är barnvagns – och handikappvänlig förutom station ett på Släggö.

Hur gör jag med mobilen för att hitta informationen ?

  • Ladda ned appen Odenity från den plats där du laddar ned appar.
  • Tryck på skärmen för att börja.
  • Då får du upp en markering QR-kod. Har du QR-koden – scanna den. Har du ingen QR-kod – klicka på mappen i nere högra hörnet.
  • På sidan som kommer upp – klicka på VÄRD i menyraden överst på sidan.
  • Välj Lysekil – då hamnar du i upplevelsen.
  • Välj språk.
  • Då kommer en instruktion till appen och förklaring till ikonerna.
  • Missa inte att kika på Strandflickornas sekelskiftesfilm.

Inspelningarna finns tillgängliga på svenska, lätt svenska, tyska och engelska. Ta gärna med hörlurar/headset till din mobiltelefon så du kan höra berättarrösten ordentligt.

Vi hoppas ni får en trevlig vandring bland historiska byggnader i Lysekil!

Kostar det något?

Appen är kostnadsfri att ladda ned och vandringen är gratis.

Efter avslutad promenad, besök gärna något av våra fina caféer eller restauranger. Läs mer om utbudet i Lysekil på vastsverige.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samverkan och finansiering

Projekt Stadsvandring med AR (augmented reality) har utvecklats i samverkan mellan organisationer och näringsliv, företaget Odenity AB som utvecklat den tekniska tjänsten, Lysekils kommun, Åmåls kommun, Trollhättans Stad och Innovatum och har delfinansierats av Fyrbodals kommunalförbund.

Om du besöker Åmål eller Trollhättan, ladda gärna ned och upplev en platsunik standvandring med AR-upplevelse även där.

Fyrbodals kommunalförbunds logotype

Tack till!

Vi vill rikta ett stort tack till de företag och ideella krafter som bidragit med engagemang och kunskap för att möjliggöra stadsvandringen med AR-upplevelse.

Kontakt

Kontaktuppgifter till Lysekils Turistinformation
Turistinformatör Maria Kilbo via kommunens växel 0523-61 32 00
Mejl: turistinformation@lysekil.se

Cia Säll, destinationsstrateg Lysekils kommun
Telefon: 0523 – 61 30 00
Mejl: cia.sall@lysekil.se

Utvecklingen av stadsvandringarna med AR-upplevelse är en del av arbetet med kommunens utvecklingsmål ”Kom och upplev Lysekil och vår unika livsmiljö” och genomförande av Destinationsstrategi Lysekil 2030 och Vision Lysekil 2030.