Meny

Biblioteken i Fyrstad

Biblioteken är stängda en vecka - när vi öppnar igen är vi en del av Biblioteken i Fyrstad

Snart blir vi Biblioteken i Fyrstad tillsammans med Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla. Den 24 april till 1 maj kommer vi att byta till vårt gemensamma system. Biblioteken i Lysekil behöver då ha stängt.

Lysekils stadsbibliotek, Brastads bibliotek, Skaftö bibliotek kommer att ha helt stängt från och med 24 april till och med 1 maj. Under dessa dagar kommer du inte att kunna besöka något av biblioteken i Lysekil. Du kommer heller inte att kunna logga in på Mina sidor, söka i bibliotekskatalogen eller använda dig av våra digitala tjänster. Däremot kommer du att kunna lämna tillbaka lånade medier i bokinkasten vid bibliotekens entréer.

Eftersom bibliotekspersonalen i samband med detta kommer att utbilda sig i det nya systemet kommer du inte att kunna nå oss via telefon när vi har stängt. Du kan i stället nå oss via e-post: stadsbiblioteket@lysekil.se

Driftstopp på e-bokslån!

Under dessa dagar kommer du inte att kunna låna e-böcker p.g.a. byte av system. Vi rekommenderar att du gör pågående lån tillgängliga offline för att komma åt dem under driftstoppet.

När öppnar ni igen?

Biblioteken öppnar igen tisdag 2 maj. För att låna, reservera och i övrigt använda biblioteket, kommer du då att behöva godkänna ett nytt användaravtal som gäller för Biblioteken i Fyrstad.

Vi kommer att ha en ny gemensam webbplats från och med 2 maj.

Varför behöver biblioteken ha stängt?

När Biblioteken i Lysekil går in i samarbetet och blir en del av Biblioteken i Fyrstad kommer vi att få ett nytt bibliotekssystem och en ny webbplats. Under övergången kommer inte de system som behövs för att använda biblioteket att vara tillgängliga. Därför behöver biblioteken vara stängda under övergången.

Under dessa dagar kommer dessutom bibliotekspersonalen att utbilda sig i de nya systemen.

Kan jag använda biblioteket på något sätt under de dagar det är stängt?

Nej, du kommer inte att kunna använda biblioteket under de dagar vi har stängt. Bibliotekslokalerna kommer att vara stängda och det kommer inte gå att reservera böcker, göra omlån eller använda våra digitala tjänster, till exempel Biblio, Cineasterna och Pressreader.

Du kommer däremot kunna lämna tillbaka böcker och andra medier i bokinkasten vid entréerna.

Under tiden vi har stängt kommer bibliotekens nuvarande webbplats att vara tillgänglig fram tills vi får en ny webbplats den 2 maj. Funktionaliteten kommer dock vara begränsad. Det innebär att du inte kommer kunna söka efter böcker eller logga in på Mina sidor, eftersom kopplingen till bibliotekskatalogen kommer att vara avstängd i samband med övergången till det nya systemet.

Kommer mitt bibliotekskort att fungera som vanligt när ni öppnar igen?

Nej. Från och med 24 april kommer ditt användarkonto att bli inaktivt. Du behöver signera ett nytt användaravtal och få ett nytt bibliotekskort, så blir ditt användarkonto aktivt igen.

Vad händer med bibliotekets digitala tjänster?

Alla bibliotek i Fyrstad kommer att erbjuda ungefär samma digitala tjänster. Eftersom dessa tjänster idag varierar mellan de olika kommunerna, innebär detta i praktiken att vissa tjänster tillkommer och andra tjänster byts ut.

Biblioteken i Fyrstad kommer att erbjuda följande digitala tjänster:

  • Tidningstjänsten Pressreader
  • Biblio för e-böcker och e-ljudböcker
  • Språkappen uTalk
  • Alex författarlexikon
  • Cineasterna för strömmande film

Vad är Biblioteken i Fyrstad?

Biblioteken i Fyrstad är en samverkan mellan folkbiblioteken, samt tillhörande närbibliotek, i de fyra kommunerna Lysekil, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Denna samverkan innebär bland annat att biblioteken har gemensamt biblioteksdatasystem, webbplats och mediebestånd.

För dig som använder biblioteket innebär samarbetet framför allt att du får tillgång till ett större medieutbud och att servicegraden ökar. Du får helt enkelt möjlighet till samma service oavsett var i Fyrstad du bor. Du kommer att kunna låna, reservera och lämna tillbaka medier på vilket bibliotek du vill i de fyra kommunerna. Till exempel kan du låna en bok på Lysekils stadsbibliotek och sedan lämna tillbaka den på någon av biblioteken i Uddevalla, Trollhättan eller Vänersborg.

Samma låneregler kommer att gälla för samtliga bibliotek och du kommer även att ha tillgång till ungefär samma digitala bibliotekstjänster oavsett kommun.

Kommer samma låneregler att gälla för alla bibliotek?

Ja, alla bibliotek som ingår i samarbetet Biblioteken i Fyrstad kommer att ha samma låneregler när det gäller till exempel lånetid, förseningsavgifter, åldersgränser med mera.

Vissa avgifter, till exempel avgifter för utskrifter och kopiering, kommer dock fortfarande att skilja sig åt mellan biblioteken i de fyra kommunerna.

Tack för din förståelse!

Eftersom vi kommer att få ett helt nytt bibliotekssystem som bibliotekspersonalen håller på att sätta sig in i, kan det ta lite längre tid att utföra vissa moment. Vi lovar att försöka hjälpa dig så bra vi kan och hoppas på din förståelse för detta.