Minnsemärke över Scandinavian Star invigt

31 år efter katstrofen placerades ett minnesmärke ut för att hedra de berörda

Invigning i största hemlighet

Den 7 april 2020 var det 30 år sedan den fruktansvärda händelsen med M/S Scandinavian Star inträffade och då var det meningen att ett minnesmärke skulle ställas ut vid fiskhallen i Lysekil.

På grund av pandemin fick detta skjutas upp. I dag den 13 maj 2021 placeras minnsemärket ut i största hemlighet för att undvika folksamling.

Minnesmärket som är i glas har form­en av en fartygsför och står placerad på ett stenfundament. Vid minnesmärket finns lite planteringar och stenar som man kan sitta på. Bakom utformningen av minnesmärket står lysekilsborna Greger Pihl och Ulf Sandberg.

Tanken är att det skall vara en minnesplats för de döda, efterlevande och alla de som hjälpte till när fartyget låg vid kajen vid Grötö 1990 säger Glenn Andersson initiativtagare till insamlingen.

Var kommer idén ifrån?

Lysekilsbon Glenn Andersson är initiativtagare till skapandet av ett minnesmärke. Det behövdes en plats för att hedra de som dog ombord på fartyget och alla de som hjälpte till vid den tragiska händelsen. Med hjälp av föreningen ”Lysekil i våra hjärtan” så startade han en insamling och samlade ihop medel för att kunna förverkliga tanken om ett minnesmärke.

Intresset för att hjälpa till och uppslutningen kring detta har varit enormt stort. Både privatpersoner och företag har gått in och sponsrat projektet. Även Lysekils kommun har stöttat arbetet med att få till minnesmärket berättar Glenn Andersson.

Minnesmärket överlåts till Lysekils kommun

Föreningen "Lysekil i våra hjärtan" överlåter minnesmärket efter invigningen till Lysekils kommun tillsammans med en check på 60 000kr för framtida underhåll.

Foto Lysekils kommun

Historik

Natten till den 7 april 1990 eldhärjades fartyget M/S Scandinavian Star utanför Lysekil på sin resa från Oslo till Danmark. Det var en fruktansvärd händelse där 159 personer fick sätta livet till.

Under branden låg Scandinavian Star på svenskt farvatten och samtidigt som det fraktades till kaj i Lysekil fick brandmän kliva på fartyget för att påbörja räddnings- och släckningsarbetet.

Händelsen har stannat kvar i minnet för många som deltog i räddningsarbetet vid hamnen i Lysekil.