Läget i Västra Götaland

I väntan på våren, värmen och vaccinet

Våren, värmen och vaccinet – det finns många bra saker att vänta och hoppas på. Det är viktigt att tänka positivt och se framåt, mot ljusare tider. Men just nu är läget ett annat och riktigt dystert.

Smittspridningen fortsätter öka

Smittspridningen, som länge legat på en hög nivå, fortsätter att öka i Sverige. Här i Västra Götaland ökade antalet fall med 17 procent under vecka 11 jämfört med veckan innan. Antalet inneliggande patienter med covid-19 är fler än 300 i vårt län.

Enligt Folkhälsomyndigheten har en försiktig uppgång brutits och istället ser man en snabb uppgång i antalet smittade under de senaste två veckorna. Något som innebär att sjukvården väntar sig ännu fler inläggningar framöver.

Viktigt att följa rekommendationer

De flesta förstår säkert att en snabb och ökande smittspridning i nutid inte kan mötas av vaccinationer längre fram i vår. I dagsläget kan snabba och muterade virus bara mötas med stor följsamhet till de rekommendationer som redan gäller.

Så visst kan vi hoppas på värme och vila i påskhelgen. Men vi får ställa in oss på att umgås i vår allra närmaste krets. Samling vid påskbrasan är inte tillrådligt. Istället får vi alla se till att hålla i och hålla ut, hålla avstånd och hålla igång!

Anders Danielsson Landshövding

Information från Västra Götalandsregionen

25000 vaccindoser på väg

Nästa vecka, vecka 12, levereras drygt 25 000 doser vaccin mot covid-19 till vaccinatörerna i Västra Götaland. Det är främst vårdcentralerna som får vaccin för att fortsätta vaccinering av de äldsta. 71 procent av alla som är 85 år och äldre i Västra Götaland har vaccinerats med en dos och 29 procent är fullvaccinerade. Det visar data fram till och med vecka tio.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik har det fram till och med vecka tio getts 175 267 vaccindoser i Västra Götaland. 9,3 procent av alla invånare har fått en första dos. Bland de äldsta, 85 år och äldre har 71 procent fått sin första dos vaccin.

Vaccination i fas 2 fortsätter under nästa vecka samtidigt som fas 1 slutförs. I fas 2 vaccineras de äldsta först och i Västra Götaland sker vaccineringen i femårsintervaller.

– Under nästa vecka fortsätter vi med de allra äldsta, 85 år och äldre. När vi har tillräckligt mycket vaccin går vi vidare i åldersgrupperna. Det kan ske vid lite olika tidpunkter på vårdcentralerna beroende på hur många personer man har listade i just de åldersgrupperna, säger Kristine Rygge.

De äldre kontaktas

Vårdcentralerna ringer upp de allra äldsta, 85 år och äldre för att boka tid. Vårdcentralerna ber aldrig om att bankID, bankdosa eller liknande används. Vaccinatörerna begär aldrig pengar för vaccination. Vaccination mot covid-19 är gratis.

– Vårdcentralerna kommer även kontakta gruppen 80+ och därefter gruppen 75+. Det kan se olika ut hur man blir kontaktad, säger Kristine Rygge.

AstraZeneca vaccin

Under torsdagen gav europeiska läkemedelsmyndigheten EMA klartecken till att återigen börja använda AstraZeneca vaccin. Folkhälsomyndigheten kommer under nästa vecka att ta ställning till hur vaccinet kan användas i Sverige. Till dess rekommenderas fortsatt paus för användning av detta vaccin i Sverige och Västra Götalandsregionen följer denna rekommendation.

Vill du hålla dig uppdaterad?

Prenumerera på nyhetsbrevet från Länsstyrelsen Västra Götaland som kommer en gång i veckan.