Lägesbild Covid-19 för kommunen

Kommunalrådet Jan-Olof Johansson talar om nulägesbilden i kommunen för Covid-19 den 12 mars.

Varje vecka uppdaterar kommunalrådet Jan-Olof Johansson lägesbilden i en ny film. Du kan ta del av den här på ca 3.30 minuter, eller läsa punkterna nedan.

Lokalt

• Folkhälsomyndighetens kommunvisa statistik visar 22 nya fall för vecka 9 i Lysekils kommun, vilket är nästan en halvering sedan föregående vecka då 43 fall noterades.
  • Utbildningsförvaltningen rapporterar att läget är stabilt och man ser till och med en viss förbättring. Det finns en del frånvaro på grund av sjukdom eller karantän.
  • Socialförvaltningen rapporterar att det är 1 brukare och 2 medarbetare med bekräftad Covid-19 och smittspårning pågår.

Du kan påverka situationen till det bättre genom ett ansvarsfullt agerande och en hög följsamhet av de råd och rekommendationer som gäller. Tack!

I regionen

• Västra Götalandsregionens skärpta restriktioner inom regionen gäller fram till
    den 1 april. Dessa kan ni läsa mer om i detalj på Västra Götalandsregionens webbplats.
  • Under vecka 9 rapporterades 4890 fall i regionen, vilket är en minskning med 18 procent. Däremot har antalet personer som är i behov av sjukhusvård, ökat något.
  • Västra Götalandsregionen har öppnat en ny telefonanknytning för att kunna svara på frågor när det gäller vaccinationen. Anledningen till denna nya anknytning är att underlätta för alla som inte har tillgång till internet.
    Man besvarar inga rent medicinska eller personliga frågor på denna anknytning. Man kan inte heller boka vaccination på detta numret.
    Anknytningen är öppen vardagar mellan klockan 7 och 16.
    Telefonnumret är 010-473 94 30
    De som har internetåtkomst använder www.1177.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster för att komma åt samma information.

Nationellt

• Folkhälsomyndigheten meddelade igår torsdag att det nu finns ytterligare ett vaccin som fått godkänt och det kommer från Janssen och kommer att användas på personer som är 18 år eller äldre.

Nu är det många som vill vaccinera sig mot covid -19 och Polismyndigheten har i veckan gått ut med en varning till allmänheten att detta kan utnyttjas av bedragare.

Det finns två saker du ska komma ihåg om någon tar kontakt med dig angående vaccination:

1. Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri.
  2. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och kräva att du identifierar dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning.

Om någon tar oväntad kontakt med dig:

• Logga inte in
  • Lämna inte ut siffror